Kuinka vertailla lainaehtoja

Kuva:

MAINOS - LAINAT.FI -

Monet meistä tarvitsevat jossain vaiheessa elämäänsä lainaa. Mikäli sinulla on useita lainavaihtoehtoja, parhaan ja halvimman lainan valinta voi olla monimutkaista, ja sinun on otettava huomioon monia erilaisia tekijöitä. Erilaisilla lainaehdoilla, aikarajoilla ja kuukausimaksuilla parhaan tarjouksen löytäminen voi viedä jonkin verran aikaa. On joitakin perusasioita, jotka on otettava huomioon ja analysoitava ennen kuin valitset sinulle täydellisen lainan. Yksi yhdistävä tekijä kaikissa lainoissa on kuitenkin se, että lainoja kannattaa aina vertailla. Sivullalainat.fi voit nähdä kattavasti eri lainantarjoajien vaihtoehdot kätevästi yhdellä sivulla, jolloin aikaa säästyy huomattavasti. 

Lainaa-ajan pituus

Vertaile eri lainaehtoja ja valitse mahdollisuuksien mukaan lyhin mahdollinen laina-aika. Lyhyempi laina-aika todennäköisesti nostaa kuukausieräsi suuruutta, mutta huomaat maksavasi pienemmän kokonaiskoron. Jos jostain syystä olisi niin, että lyhyemmällä laina-ajalla olisikin korkeampi korko, voit harkita pidemmän laina-ajan valintaa, kunhan kiinnität huomiota lainan kokonaiskustannuksiin. 

Korot

Korko ja todellinen vuosikorko ovat yksi tärkeimmistä tekijöistä, jotka tulee ottaa huomioon päätettäessä, mikä laina on itselle paras. Joillekin lainatyypeille korkojen vertailu on tarkoituksenmukaista, mutta todellinen vuosikorko on parempi luku, sillä se ottaa huomioon kaikki lainan kulut, mukaan lukien mahdolliset tilinhoitomaksut ja luoton myöntämiskustannukset. Lain mukaan kaikkien lainantarjoajien on kerrottava todellinen vuosikorko. Todellisten vuosikorkojen vertailu on yleensä parempi tapa määritellä tarkasti, mikä laina tulee maksamaan sinulle pitkällä aikavälillä. Vaihtuvakorkoisille lainoille ei kuitenkaan ole helppoa tapaa vertailla korkoja. Useimmissa tapauksissa vertailu perustuu siihen, oletko tyytyväinen koron vaihteluun laina-ajan aikana sekä nykyiseen kuukausierään. Kulutusluottojen tyyppiset lainat ovat yleensä kuitenkin kiinteällä korolla, joten todellisten kustannusten laskeminen koko laina-ajalta on melko helppoa, ja lainanvertailusivustoilla nämä tiedot on esitetty selkeästi. 

Lainan kokonaissumma ja kuukausimaksun suuruus

Ottamasi lainan kokonaismäärään sisältyy alkuperäisen lainasumman lisäksi myös korot ja palkkiot. Lainantarjoajat kattavat ottamaansa riskiä lainan päälle lisättävillä koroilla. Yritä valita laina, jolla on pienimmät kokonaiskustannukset koko laina-ajalta, jolloin et maksa turhasta.

Kuukausimaksun suuruus on asia, joka on jokaiselle yksilöllinen. Joillakin voi olla tarvetta kertaostokselle lainalla, jonka he voivat maksaa nopeasti takaisin. Toisilla taas on tarvetta lainalle, jolla on pidempi takaisinmaksuaika. Kuukausierän suuruus kannattaa miettiä todella tarkkaan, sillä siinä voi tehdä suuria virheitä. Mikäli valitsee liian pienen kuukausierän, eli liian pitkän laina-ajan, maksaa helposti kymmeniä tai jopa satoja euroja ylimääräisiä kuluja.

Ehkä jopa vakavampi virhe kuitenkin on ottaa lainaa liian lyhyellä takaisinmaksuajalla. Pahimmillaan tämä johtaa siihen, että kuukausierä on niin suuri, että se vaikuttaa taloustilanteeseen heikentävästi, eikä parantavasti, kuten lainan on tarkoitus. Toisinaan lainan tarve voi olla nimenomaantalouden tasapainottaminen. Silloin kannattaa miettiä, kuinka suuren kuukausierän pystyy todellisuudessa maksamaan, ilman että siitä aiheutuu liian suuri lovi kuukausittaisiin menoihin.