Joustoluotto vs. luottokortti - Katso keskeiset erot

Silmälasit menivät rikki tai auto hajosi yllättäen? Tällöin avuksi voi tulla joustoluotto tai luottokortti.

Luottokortti on jokaiselle tuttu maksuväline, mutta harva tulee ajatelleeksi, että se on myös yksi lainan muoto. Joustoluotto on sen sijaan vähemmän tuttu lainatyyppi, mutta sen suosio on kasvanut viime vuosina.

Näillä kahdella luottotyypillä on sekä monia yhtäläisyyksiä että joitakin eroja. Tässä artikkelissa käymme läpi joustoluoton ja luottokortin toimintaperiaatteet sekä niiden keskeiset erot.

Joustoluoton ominaisuudet

Joustoluotto on vakuudeton laina, jota voi hakea eri tarkoituksia varten. Joustoluoton hakeminen onnistuu nykyään helposti netissä. Monet luotonmyöntäjät tarjoavat joustoluottoa, jota voi hakea tyypillisesti jopa kymmeniin tuhansiin euroihin saakka.

Toisin kuin kertaluonteiset lainat, joustoluottoa ei saa käyttöön suoraan käyttötilille, vaan myönnetyn lainasumman saa erilliselle luottotilille, josta sitä voi nostaa käyttöön omalle pankkitilille tarpeen mukaan.

Luotonmyöntäjästä riippuen joustoluoton takaisinmaksuun voi saada joustoa maksuvapailla kuukausilla ja joustavalla takaisinmaksuajalla. Esimerkiksi Bondora tarjoaa mahdollisuuden hakea joustoluottoa henkilökohtaisesti räätälöitävällä takaisinmaksuajalla.

Joustoluotossa korkoa maksetaan ainoastaan vain niistä lainasumman osuuksista, jotka on nostettu luottotililtä käyttöön. Sitä mukaa, kun käyttöön otettua luottoa lyhennetään, palautuu sitä saman verran takaisin käyttöön.

Joustoluotolla voi olla koron muitakin kuluja, kuten avaus- tai tilinhoitomaksu. Kulut ja maksut vaihtelevat luotonmyöntäjittäin. Joustoluottoa haettaessa tulee tarkistaa lainatarjouksessa esitetty todellinen vuosikorko, sillä se kattaa nimelliskoron lisäksi myös lainan muut kulut.

Joustoluotto on jatkuva luottosopimus, eli kun se on kerran myönnetty, ei luottoa tarvitse hakea uudelleen. Mikäli joustoluoton haluaa katkaista, on se tehtävä erikseen.

Luottokortin ominaisuudet

Luottokorttia käytetään päivittäisiin ostoksiin netissä sekä kivijalkamyymälöissä, ja luottokortilla maksettaessa veloitukset tehdään suoraan kortilta. Luottokortilla voi maksaa niin fyysisesti jossakin myymälässä, mobiiliversiona kuin digitaalisesti netissä.

Luottokortilla on käytössä myönnetty luottoraja, joka on käytössä kuukausittain. Luottokortilla voi siis maksaa luotolle, vaikka tilillä ei olisi katetta.

Luottokortit ovat luottoyhtiöiden, kuten Visan tai Mastercardin, omistamia, mutta niitä myöntävät myös pankit ja muut rahoituslaitokset. Korttimaksuista ja luottokortin käyttöehdoista vastaa kortin myöntänyt taho.

Luottokortille kertynyt velka kannattaa maksaa aina pois korottoman maksuajan kuluessa, sillä sen jälkeen lainasumman korko voi olla tuntuva. Kuten joustoluotossa, myös luottokortilla voi olla koron lisäksi muita kuluja ja maksuja, kuten tilinhoitomaksu.

Luottokorttiin saattaa kuulua joitakin lisäetuja tai vakuutuksia.

Joustoluoton ja luottokortin hakeminen

Sekä joustoluotolle että luottokortille myönnetään aina henkilökohtainen luottoraja. Molempien kohdalla hakijasta tehdään luotto- ja riskiarvio, minkä perusteella henkilökohtainen luottoraja asetetaan.

Niin joustoluoton kuin luottokortin saaminen edellyttää tiettyjen vaatimusten täyttymistä, joista keskeisimpiä ovat tulojen määrä sekä säännöllisyys ja puhtaat luottotiedot.

Olipa haussa joustoluotto tai luottokortti, molemmissa tapauksissa on ehdottoman tärkeää tutustua huolella lainaehtoihin ja niiden todelliseen vuosikorkoon.

Yhteenveto: luottokortin ja joustoluoton eroista

Se, onko joustoluotto vai luottokortti parempi ratkaisu, riippuu siitä, mihin tarkoitukseen luottoa haluaa. Joustoluotto tarjoaa enemmän joustoa takaisinmaksun suhteen ja sopii paremmin etenkin suuremman luokan hankintoihin. Luottokortti sen sijaan on kätevä päivittäisiin ostoksiin, verkko-ostoksiin ja matkojen varaamiseen.

Joustoluoton ja luottokortin erot:

– Luottokortti on fyysinen tai digitaalinen maksukortti, jolla voi maksaa suoraan. Joustoluoton sen sijaan saa käyttöön erilliselle luottotilille, josta luottoa voi nostaa käyttöön omalle pankkitilille.

– Joustoluoton voi saada käyttöön nopeammin kuin luottokortin; lainapäätöksen saa lähes saman tien lainahakemuksen jättämisestä, ja mikäli sopimuksen hyväksy, maksetaan luotto nopeimmillaan samana päivänä, mutta viimeistään muutamassa pankkipäivässä. Luottokorttia sen sijaan voi joutua odottamaan jopa parikin viikkoa.

– Luottokortin voi saada mahdollisesti jo 18-vuotiaana, kun taas suurin osa luotonmyöntäjistä myöntää joustoluottoa ja muita vakuudettomia lainoja vähintään 20-vuotiaille.

– Tyypillisesti luottokortin korot ovat korkeammat kuin joustoluotossa, mikäli luottoa ei makseta takaisin korottoman maksuajan puitteissa.

– Joustoluoton limiitti voi olla suurempi kuin luottokortin luottoraja.

– Jotkut rahoituslaitokset myöntävät joustoluotolle lyhennysvapaita kuukausia. Luottokortin velka on korotonta 30-60 päivää pankista riippuen. Sen jälkeen maksamattomalle summalle kertyy korkoa.

– Vakuudettomia lainoja koskeva lain mukainen korkokatto ei koske luottokortteja, minkä vuoksi luottokortin velella voi olla suurempi kuin 20 % korko. Joustoluoton nimelliskorko ei sen sijaan voi koskaan olla yli 20 % eikä muut maksut yli 150 euroa vuodessa.