Kolumnit

Enemmistöhallitus on suomalainen tapa - Antti Kangas puntaroi Eduskunnasta-kolumnissaan, kumpi on parempi: Suomen vai Ruotsin tapa?

Moni ihmettelee kentällä, kuinka hallituksen muodostamisessa voi kestää näin kauan? Itse asiassa nyt käynnissä on neuvotteluiden viides viikko, eli ollaan hyvin tavanomaisessa tahdissa.

Viimekertainen Rinteen hallitus muodostuikin poikkeuksellisen nopeasti, vain neljässä viikossa. Esimerkiksi Kataisen hallitus otti sen kuusi viikkoa, mikä on hyvin tyypillinen aika hallituksen muodostukselle.

Yksi asia mikä itsessään ottaa Suomessa aikaa on se, että meillä pyritään aina enemmistöhallitukseen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Meillä ei oikeastaan ole edes otettu huomioon missään kohtaa vähemmistöhallituksen mahdollisuutta, koko koneisto on hiottu aina enemmistöhallitukseen.

Monessa muussa maassa, kuten naapurimaassamme Ruotsissa vähemmistöhallitukset ovat normaalia asiaa.

Kuinka sitten vähemmistöhallitus toimii?

Vähemmistöhallitus käy kauppaa oppositiolle tärkeillä asioilla, toiseen asiaan pyydetään tukea toiselta ryhmältä oppositiosta ja toiseen asiaan taas toiselta ryhmältä. Kaupankäynnissä vastapalveluksena on se, ettei kyseinen oppositioryhmä lähde kaatamaan hallitusta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Eli toisin sanoen hallitusneuvotteluita käydään koko hallituskausi, ja alussa tehdään vain löysä raami, missä liikutaan.

Suomessa aikaa neuvotteluissa ottaa se, että hallitukseen halutaan aina reilu enemmistö porukkaa taakse - ja tottakai Suomen poliittisella kentällä enemmistön saaminen tyytyväiseksi on suuri haaste. Siksi siis Suomen hallitusneuvottelut tuntuvat kestävän pienen ikuisuuden, vaikka ryhmät eivät edes olisi erityisen riitaisia.

Kumpi tapa sitten on parempi, Suomen vai Ruotsin? Siihen en osaa ottaa kantaa.

Ainakin Ruotsissa päätöksenteko on tietyllä tapaa dynaamisempaa, kun ei tarvitse ottaa joka kohdassa huomioon enemmistöä. Enemmistö kun ei aina ole oikeassa, ei vaikka se on demokraattisesti valittu.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kuva: Jenni Kankaanpää

Antti Kangas

Kirjoittaja on perussuomalaisten kansanedustaja Sievistä

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä