tiistai 29.9.2020 | 18:17
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kasvomaskien kanssa tarkkuus on valttia – Katso kuvalliset ohjeet maskin pukemisesta ja yleisistä mokista – Väärin käytetystä maskista on jopa haittaa

Hanna Soini
Su 9.8.2020 klo 14:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Kasvomaskin käyttö auttaa suojaamaan itseä ja muita koronavirustartunnalta. Se ehkäisee aivastaessa, yskiessä ja puhumisessa syntyviä pisaroita leviämästä ympäriinsä. Maskia kannattaa käyttää paikoissa, joissa muihin ihmisiin ei voi pitää kahden metrin turvaväliä, kuten väkijoukoissa tai julkisissa kulkuneuvoissa.

On tärkeää, että maskia käytetään oikein, koska väärin käytettynä se voi jopa lisätä infektioriskiä. Mitä useampi kasvomaskia käyttää, sitä paremman suojan ihmiset saavat tartunnalta.

Tee näin: 1. Desinfioi tai pese kädet saippualla huolellisesti ennen kasvomaskin laittoa. Muista myös sormenpäät, sormien välit, peukalot ja ranteet. Älä kuivaa desinfiointiaineessa olevia käsiä heiluttelemalla niitä ilmassa, koska silloin aine kuivuu liian nopeaa eikä tehoa yhtä hyvin. Älä myöskään pyyhi käsiä vaatteisiin tai ne likaantuvat uudestaan.
Hanna Soini

2. Laita maski paikoilleen puhtailla käsillä. Aseta maski niin, että sen päällä olevat taitokset osoittavat alaspäin ja muotoiltava yläosa tulee yläreunaan.
Hanna Soini

3. Vedä maskin alareuna leuan yli.
Hanna Soini

4. Nipistä maskin yläreuna tiiviisti nenän sivuilta.
Hanna Soini

5. Tältä oikeaoppisesti puetun maskin kuuluu näyttää. Maskiin ei saa koskea likaisilla käsillä. Pese tai desinfioi kädet ennen ja jälkeen maskin riisumisen. Riisu maski ottamalla kiinni korvan takana olevista renksuista ja laita se suoraan roskiin tai pesuun.
Hanna Soini

Maskeja on erilaisia, esimerkiksi kirurgisia suu-nenäsuojuksia, kansanmaskeja ja FFP-suojaimia, jotka ovat kaikista tehokkaimpia suodattamaan ilmassa olevia aerosoleja. Kallion hygieniahoitaja Miia Huhtanen pitää kaupasta saatavia tavallisia kirurgisia suunenäsuojuksia ja pestäviä kangasmaskeja riittävinä tavallisille ihmisille.

Hän muistuttaa, että paperi- ja kangasmaskia voi käyttää korkeintaan pari tuntia ennen uuden laittamista.

– Maski kostuu hengityksestä ja sen teho heikkenee. Se pitää viimeistään parin tunnin jälkeen varovasti riisua ja heittää roskiin tai laittaa pesuun. Ennen maskiin koskemista sekä sen jälkeen pitää pestä kädet saippualla tai desinfioida ne.

Pestävät maskit on pestävä joka käyttökerran jälkeen 90 asteessa tai keitettävä.

Huhtanen suosittelee ihmisiä seuraamaan maskeihin liittyviä tutkimuksia ja uutisointia, koska niiden käytöstä saadaan koko ajan uutta tietoa.

EI NÄIN! Maskia ei saa vetää välillä kaulalle, koska silloin siihen kertyneet virukset ja bakteerit varisevat kaulalle ja päätyvät kasvoille, jos maskin vetää takaisin ylös.
Hanna Soini

EI NÄIN! Maskin tulee peittää myös nenä.
Hanna Soini

Lue myös: Kasvomaskien kysyntä on kova, mutta hylly eivät vielä ole tyhjinä

#