tiistai 31.1.2023 | 15:20
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Antti-Roikon liiketoiminnan osto täydentää hyvin Pörhön markkina-alueen – Ari Antti-Roiko jää eläkkeelle, kiinteistöt pysyvät perheen omistuksessa

Seppo Kangas
Pe 3.1.2020 klo 12:45

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Tyytyväisen myhäilevin ilmein astelivat toimitusjohtajat Matti Pörhö ja Ari Antti-Roiko tiedotustilaisuuteen, jossa kerrottiin perinteikkään ylivieskalaisen Autotalo Antti-Roiko Oy:n liiketoiminnan siirtyneen Pörhön Autoliike Oy:lle. Liikekiinteistöt pysyvät Autotalo Antti-Roikon omistuksessa.

– Parisen vuotta olen myyntiä suunnitellut. Pörhö oli perheyrityksenä ja samojen merkkien edustajana luonteva ostajaehdokas, Ari Antti-Roiko kertoo.

Myös Pörhön Autoliikkeen strategiaan kauppa sopi hyvin. Se täydentää alueellisesti Pörhön autokauppaverkoston, joka kattaa nyt koko pohjoisen Suomen Lapista aina Pietarsaarta ja Iisalmea myöten.

– Me olemme myös henkilökohtaisia tuttuja pitkältä ajalta, Ari Antti-Roiko toteaa.

– Isämmekin tunsivat toisensa, Matti Pörhö täydentää.

Matti Pörhö korostaa, että perheyrityskulttuuri jatkuu myös Ylivieskassa.

– Tämä talo ei ole isännätön.

Kauppaneuvos Matti Pörhö vakuuttaa, että uusi omistaja panostaa autokaupan kehittämiseen Ylivieskassa. Henkilökunta, 29 työntekijää, siirtyy vanhoina työntekijöinä uuteen yhtiöön.

Kaksi perheyritystä

Ari Antti-Roikon isä Aarre Antti-Roiko perusti K-sekatavarakaupan Lohtajalle 1958, joka oli alkuna nykyiselle Autotalo Antti-Roiko Oy:lle. Toiminta käsitti alkuvuosikymmeninä Alavieskassa K-tavaratalon, rauta-maatalousosaston, TB-huoltamon, kodinkoneiden ja traktoreiden sekä puimureiden kauppaa.

Vuonna 1973 yritys laajeni myös autokauppaan, ja vuonna 1975 valmistui uusi autoliikekiinteistö Ylivieskaan. Ari Antti-Roiko aloitti yhtiön palveluksessa kesäkuussa 1979 ja siirtyi toimitusjohtajaksi vuoden 1996 alussa. Kaupan myötä Ari Antti-Roiko siirtyy eläkkeelle.

Pörhön Autoliike on perustettu vuonna 1956 Torniossa, joka on edelleen yhtiön kotipaikka, mutta pääkonttori on Oulussa. Yritys myy vuosittain noin 10 000 henkilö- ja pakettiautoa, ja yhtiön palveluksessa on noin 400 henkilöä.

Pörhö toimii Lapin, Pohjois-Pohjanmaan, Kainuun, Koillismaan, Ylä-Savon ja Keski-Pohjanmaan alueilla kymmenellä paikkakunnalla: Oulussa, Keminmaalla, Rovaniemellä, Kuusamossa, Kajaanissa, Raahessa, Iisalmessa, Kokkolassa, Pietarsaaressa ja Ylivieskassa.

– Ylivieska ei olisi se, mikä se on, ilman autokauppaa. Vahva autokaupan keskittymä on iso täällä vetovoimatekijä, Matti Pörhö sanoo.

Pörhön Autoliike jatkaa Ylivieskassa entisin merkein eli Volkswagenin, Audin, Seatin ja Nissanin merkkiliikkeenä. Vaihtoautojen valikoimaa liiketoimintakauppa laajentaa merkittävästi.

– Vaihtoautovalikoima on toista tuhatta autoa. Myös uusien autojen nopeaan toimitukseen valikoimat kasvavat merkittävästi, Pörhön kaupallinen johtaja Timo Hannuksela kertoo.

Myös suuren konsernin uusia toimintoja tuodaan Ylivieskaan täydentämään palveluja.

Ari Antti-Roiko tuntee luonnollisesti haikeutta, kun yli 40-vuotinen ura autokaupan alalla päättyy. Vielä parikymmentä vuotta pitempi on Antti-Roikon suvun kauppiashistoria, joka sekin saa päätepisteensä. Tosin perheen liiketoiminta jatkuu kiinteistöbisneksessä sekä hotellialalla Kalajoella.

– Uskollista asiakaskuntaa on kertynyt paljon, monet jo kolmannessa polvessa. Myös ystäviä heistä monista on tullut, Ari Antti-Roiko miettii.

Matti Pörhö vahvistaa, että Autotalo Antti-Roiko on pitkään kuulunut alan kärkiyritysten joukkoon. Yli 20 prosentin markkinaosuus omalla alueella on samaa luokkaa kuin Pörhölläkin on muilla toimialueillaan.

– Kivijalkakauppaa tarvitaan autokaupassa edelleen, vaikka verkon merkitys kasvaa. Toivon, että voimme jatkaa täällä samaa polkua, nöyrin mielin, pää pystyssä.

Autotalo Antti-Roiko on myynyt vuosittain toista tuhatta henkilö- ja pakettiautoa. Pörhön Autoliikkeen vuosimyynti on noin 10 000 autoa.

#