tiistai 31.1.2023 | 15:53
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Rautioon suunnitteilla olevasta monitoimikeskuksesta toivotaan vetonaulaa – "Ei saa lannistua ja hyväksyä sitä, että kylät autioituvat"

Hanna Soini
Ke 3.7.2019 klo 13:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Kalajoen Rautioon on suunnitteilla uusi monitoimikeskus sekä yksityinen senioritalo. Monitoimikeskuksen suunnittelu alkaa virallisesti ensi syksynä ja rakentaminen on tarkoitus aloittaa vuonna 2021.

Kalajoen kaupunginvaltuusto on talousarviossa varannut monitoimikeskuksen rakentamiseen neljä miljoonaa euroa, mutta todellista kustannusarviota ei vielä ole tehty.

Tulevasta monitoimikeskuksesta suunnitellaan paikkaa, joka kerää palvelut ja eri-ikäiset ihmiset saman katon alle. Uudet tilat on tarkoitus saada monipuolisesti ja tehokkaasti kaupungin, seurakunnan ja yhdistysten käyttöön.

Eniten tilaa keskuksesta vievät koulu ja liikuntatilat. Niiden lisäksi rakennukseen on tarkoitus sijoittaa päiväkoti, terveydenhoitajan tilat ja neuvola. Myös nuoriso- ja urheiluseura hyödyntävät tiloja.

Myös Kalajoen seurakunta on ilmaissut kiinnostuksensa käyttää tiloja nykyisen seurakuntakodin sisäilmaongelmien vuoksi. Lopullisia päätöksiä tai suunnitelmia ei kuitenkaan ole vielä tehty.

Uuden monitoimikeskuksen tieltä on tarkoitus jyrätä Raution vanha paloasema, vanha säästöpankki, monitoimitalo ja nuorisoseura.

Projektin suunnittelua ja rakentamista ohjaavan toimikunnan puheenjohtaja Vesa Hihnala kertoo, että hankkeesta vallitsee selkeä yhteisymmärrys Kalajoen kaupungin kanssa. Uusille tiloille on Hihnalan mukaan suuri tarve.

– Rautiossa on tällä hetkellä poikkeuksellisen paljon kosteusvaurioita kärsineitä rakennuksia. Monet rakennuksista ovat myös vanhoja tai muuten puuttellisia.

Nykyinen alakoulu on 60-luvulla rakennetussa tilassa, jossa ei ole asianmukaisia liikunta- ja käsityötiloja. Päiväkoti ja neuvola taas ovat vuokratiloissa.

Monikäyttöisyyden lisäksi tärkeää on rakennuksen ekologisuus, turvallisuus ja sen sopivuus maalaismaisemaan. Rakennusmateriaalina on näillä näkyminen tarkoitus käyttää puuta.

– Myös rakennuksen elinkaaren on oltava mahdollisimman pitkä, koska se tulee olemaan tässä kauan, Hihnala lisää.

Hän toivoo uudesta monitoimikeskuksesta Keski- ja Pohjois-Pohjanmaan vetonaulaa, joka houkuttelee paikkakunnalle asukkaita ja palvelee etenkin lapsiperheitä.

– Emme saa lannistua ja hyväksyä sitä, että kylät autioituvat. Jos sen hyväksyy, se tapahtuu, Hihnala sanoo.

Rautioon on suunnitteilla myös senioritalo, joka tarjoaa palveluasumista ja tehostettua palveluasumista ikäihmisille. Se on monitoimikeskuksesta erillinen yksityinen hanke.

Senioritalo on tarkoitus rakentaa tulevan monitoimikeskuksen lähellä olevan Vanhustentalo Uutelan viereen. Siihen tulisi 26 huonetta.

– Palvelukodista on tällä alueella huutava pula. Kenenkään ei ole kuitenkaan tarkoitus rikastua hankkeella, vaan voittoa käytetään palveluiden kehittämiseen, senioritalon hankejohtaja Kaisu Ala-Pöntiö sanoo.

Senioritalon yhteyteen on tarkoitus tulla myös lounasravintola ja muita koko yhteisön käyttöön sopivia tiloja.

Tavoitteena on aloittaa senioritalon rakentaminen heti, kun hanke on saanut tarvttavan rahoituksen ja luvat kuntoon eli mahdollisesti ensi keväänä.

#