Paikallisuutiset

Susi teki pihavierailun Ylivieskassa keskellä aamupäivää – Susihavaintojen määrä kasvaa syksyn edetessä: Ylivieskan, Nivalan ja Haapaveden reviirikoko tarkentuu talvella

Ylivieskassa tehtiin jälleen viikonloppuna susihavaintoja. Liikkeellä olleen tai olleiden susien arvellaan olevan jo ennestään tiedossa olevan lauman jäseniä, joiden reviiri kulkee Ylivieskan, Nivalan ja Haapaveden pitäjärajojen ympärillä.

– Alueella on tehty yhden ja kahden suden näköhavaintoja. Lisäksi hain viikonloppuna alueelta kolmesta ulosteesta dna-näytteet, kertoo Ylivieskan riistanhoitoyhdistys petoyhdyshenkilö ja Luonnonvarakeskuksen suurpetoasiantuntijan tehtävissä olevaTapio Visuri.

Näiden lisäksi Visuri kertoo käyneensä viime perjantaina todentamassa poliisien kanssa yhden suden pihakäynnin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kävimme paikalla katsomassa jäljet ja näimme myös kuvan. Susi oli ollut pihapiirissä läpikulkumatkalla eikä se ollut pihalla pitempään. Jäljestä päätellen kyseessä oli aikuinen susi, sen etutassun leveys oli kahdeksan senttiä ja pituus kymmenen. Se ei ollut aiheuttanut uhkaa tai vaaratilannetta.

Talon omistajan mukaan susi ilmaantui pihaan aamupäivällä klo 10-11 aikoihin ja jatkoi siitä pian matkaansa.

Viime perjantain susivierailu taltioitui myös kuvaan. Suden pää keskellä kuvassa.

Ylivieskan, Nivalan ja Haapaveden reviirissä on Visurin mukaan viime vuotisten tietojen mukaan seitsemän sutta. Laumasta ei ole tehty kevättalven lumien jälkeen uusia laumahavaintoja.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Todennäköisesti nyt Tuomiperän, Vasaman ja Pinolan alueella tehdyt havainnot koskevat tuon lauman yksilöitä.

Lauman nykykoosta saadaan Visurin mukaan tietoja sitten, kun lumi sataa maahan, jolloin nähdään, onko laumaan syntynyt uusia pentuja.

– Havaintomäärät lähtevät nyt nousuun, kun metsässä liikkuvat marjastajat ja metsästäjät. Kesäaikaan ilmoituksia tulee hyvin vähän, mutta talvella havaintomäärät nousevat lumen myötä.

Kaiken kaikkiaan Visuri pitää hyvänä sitä, että havainnoista on ilmoitettu ja ilmoitetaan hanakasti alueen petoyhdyshenkilöille.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Siitä syystä Ylivieskan, Nivalan ja Haapaveden lauma oli jo viime talvena meillä hyvin hanskassa ja viime talvena saatiin ulosteiden dna-näytteistä todentamaan kuusi eri yksilöä. Tuon lauman alfauros on Pöytyällä vuonna 2013 syntynyt pentu.

Visuri silti muistuttaa, että havainnoista pitäisi aina ensimmäisenä ilmoittaa petoyhdyshenkilöille. Petoyhdyshenkilöiden tekemillä todennetuilla havainnoilla saadaan hahmoteltua kannan tilanne ja havaintoja voi jokainen seuratariista.fi -sivulta.

– Nyt varsinkin, kun koiria on liikenteessä hirven haukunnassa, niin koira saatetaan sekoittaa suteen. Jos levitetään tietoa viiden suden laumasta, niin pitää pystyä kertomaan, mihin tieto perustuu. Ylivieskassakin metsästysseuroista löytyy petoyhdyshenkilöitä, joihin voi ottaa yhteyttä.