Kolumnit

Kolumni: Koiraharrastuksia voisi käyttää matkailuvalttina — näin Kalajoki ja muut huomioivat koiraihmiset

Visit Kalajoki -sivuilla listataan monenlaisia mahdollisuuksia koirien kanssa matkustaville. Arkistokuvissa Sami Rajala karvakavereineen särkillä. Kuva: Päivi Karjalainen

Harrastuksia on monenlaisia ja harrastuspaikkoja ainakin yhtä paljon erilaisia. Niiden rooli vetovoimatekijänä sekä matkailullinen potentiaali on selvä.

Myös agility, toko, koiranäyttelyt, -kokeet ja -kilpailut vaativat harrastuspaikkoja, mutta jostain syystä koiraharrastusten potentiaalia matkailussa ei usein huomata, vaikka Suomesta on Kennelliiton arvion mukaan yli 800 000 koiraa.

Poikkeuksiakin on. Esimerkiksi Kalajoki toivottaa koirat tervetulleeksi Visit Kalajoki -sivustollaan: Kalajoki tarjoaa ihan mahtavat lenkkeilymahdollisuudet meriluonnossa sinulle ja lemmikillesi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sivusto listaa muun muassa koiraystävällisiä ruokapaikkoja, majoitusvaihtoehtoja ja aktiviteetteja. Sivuilla kerrotaan muun muassa, että Kalajoen keskustassa Jussi Jokisen liikuntapuiston vieressä on koirapuisto, josta löytyy erilliset alueet isoille ja pienille koirille ja että Kalajoella ei ole virallista koirien uimarantaa, mutta paikalliset ovat tottuneet käyttämään koiria Keskuskarintien eteläpuolella olevalla rannalla, Marinan alueella.

Tänne koiran kanssa:

  • Haapajärveltä löytyy koirapuisto osoitteesta Venlankatu 12. Koiratarvikkeita myy Metsästäjän erikoisliike Olkkonen. Haapajärvellä koirakoulutusta tarjoaa Taidolla ja tunteella -yrityksen Arja Mankinen.
  • Kalajoelle on tulossa alkavana kesänä koirametsä.
  • Kärsämäeltä löytyy ainakin koirapuisto keskustan kupeesta. Koirankoulutusta tarjoaa koirankouluttaja Riitta Pääkkö.
  • Oulaisista löytyy koirapuisto osoitteesta Kottilantie. Koirapuistossa on erikseen puolet isoille ja pienille koirille. Oulaisissa koiria voi uittaa ns. venerannassa, joka löytyy osoitteesta Ouluntie 568.
  • Sievi kennelkerholla on oma harrastus- ja kisapaikka Koiraurheilukeskus Sievä, jossa on mahdollista myös yöpyä koiran kanssa.
  • Nivalan kaupunki ylläpitää koirapuistoa osoitteessa Rantatie 8. Koirapuisto uudistettiin ja se valmistui kesällä 2021. Puistossa on omat aitaukset isoille ja pienille koirille.
  • Pyhäjärveltä löytyy kyläyhdistyksen pitämä Mäkikylän koirapuisto sekä nettivarauksella toimiva yksityinen Koirametsä Lystilehto. Damikauppa myy koiratarvikkeita, joita voi noutaa sovitusti paikanpäältä. Koiran koulutusta, kursseja ja koirienhoitopalvelua tarjoaa Tmi Rekkuiluja, eli Annika Multala.
  • Ylivieskassa Renssulan koirapuisto sijaitsee Korjaamontien ja Muuttolantien risteyksen lähellä. Koiratarvikkeita myy Mustin ja Mirrin lisäksi useat kauppakaupungin liikkeet. Raudaskylällä toimii Ylivieskan lemmikkieläinhoitola. Koulutusta tarjoaa Essi Sillanpää Koirapalvelu Valkiassa.

Koiraystävällisen matkailun markkinarakoon uskoo kuluvan vuoden helmikuussa julkaistun opinnäytetyön tekijä Mikko Laine. Jyväskylän ammattikorkeakoulussa opiskellut Laine teki Tourism Management -opintoihinsa opinnäytetyön Dog-friendliness in Finnish accommodation business (koiraystävällisyys suomalaisessa majoitusliiketoiminnassa).

Opinnäytetyössään Laine totesi esimerkiksi, että kesä on kaikkein suosituin aika matkailla koiran kanssa, mutta myös kevät ja syksy olivat myös erittäin suosittuja. Laine teki opinnäytetyössänsä kyselyn, johon vastasi 1700 koiranomistajaa.

Tulokset osoittivat muun muassa, että suurta osaa koiranomistajista harmitti majoituspalveluiden määrä ja laatu. Suurin osa vastaajista kertoi myös, että he eivät lähde mihinkään ilman koiria tai ottavat sen mukaan kaikkialle, mihin se on mahdollista. Laineen opinnäytetyössä selviää myös, että suurin osa koiranomistajista on töissä käyviä, parisuhteessa olevia 30—40-vuotiaita. Tärkeimpiä asioita heille ei matkaillessa ollut kulttuurinähtävyydet tai ihmisrysät vaan hyvät ulkoilumahdollisuudet ja rauhallinen ympäristö.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sellaisia maaseudulla riittää.

Lisää aiheesta

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä