Itsetehty hattara on kesäpäivien ja -juhlien kohokohta

Kuva:

MAINOS -

Hattara on kesän klassikkoherkku, jonka suosio tuntuu kestävän vuodesta toiseen. Herkullinen ja kaunis hattara kruunaa niin puutarhajuhlat kuin lasten herkkupäivät. Erityisesti lapset rakastavat makeaa ja tahmeaa herkkua.

Mutta kuinka hattaraa todellisuudessa valmistetaan? Ja mitä kaikkea siihen laitetaan? Entä onko hattaran syöminen ollenkaan terveellistä? Hattaran valmistus onnistuu myös kotikonstein, kunhan sitä varten on hankittu kunnon laitteet. Omatekoinen hattara on yllättävä ja persoonallinen herkku, jolla on helppo tehdä vaikutus juhlavieraisiin. Lisäksi sen tekeminen on hauskaa koko perheen puuhaa.

Miten hattara valmistetaan?

Hattaran valmistusprosessi ja koostumus ovat hämmästyttävän yksinkertaisia. Valmistamiseen vaaditaan vainhattarakone, sokeria ja reipasta mieltä. Hattaraa valmistettaessa hattarakoneen pieneen kulhoon kaadetaan sokeria, joka kuumennetaan todella kuumaksi, aina 160 asteeseen. Pienestä astiasta sula sokeri valutetaan suurempaan astiaan, jossa se jäähtyy ja saa pilvimäisen rakenteensa. Jäähtynyt sokeri on helppo kääriä esimerkiksi tikun ympärille. Valmiin hattaran taas voi koristella oman mukaisesti esimerkiksi suklaalla.

Hattaraa valmistaessa voi muutenkin käyttää luovuutta, ja höttöisestä herkusta saakin persoonallisen sekä yllättävän vähällä vaivalla. Esimerkiksi vaihtamalla perinteisen vaaleanpunaisen hattarasokerin eri väriseen sokeriin, koko hattaran väri muuttuu. Lisäksi makuainetta lisäämällä hattaran perinteisen maun lisäksi herkun voi valmistaa vaikkapa mansikan tai suklaan makuisena. Eri yhdistelmillä leikitellessä vain taivas on rajana. Omien ja yksilöllisten hattaroiden valmistaminen ja koristelu soveltuukin täydellisesti vaikka lasten syntymäpäiväjuhlien ohjelmanumeroksi.

Nykyisin hattaraa valmistetaan moderneilla koneilla. Sen historia ulottuu kuitenkin satojen vuosien taakse. Nykyisenkaltaista pörröistä ja kevyttä hattaraa on valmistettu jo 1800-luvun lopulla Yhdysvalloissa. Sitäkin aiemmin samankaltaista sokeriherkkua syötiin Italiassa, jossa hattaran kaltaisia herkkuja valmistettiin jo keskiajalla.

Mistä hattara tehdään?

Hattaran makeuden vuoksi voi tuntua luontevalta olettaa sen olevan läpikotaisin sokerista. Myös herkun tahmea rakenne antaisi ymmärtää sen olevan silkkaa sokeria ja näin huonoksi hampaille. Tämä ei kuitenkaan pidä täysin paikkaansa.

Käytännössä hattara koostuu kahdesta ainesosasta. Sokerista ja ilmasta. Hattaran epäterveellisempää ainesosaa, sokeria, on hämmästyttävän pieni määrä. Normaalikokoiseen hattaraan käytetään sokeria vain ruokalusikallisen verran. Näin hattaran sokeripitoisuus saattaa jäädä vain 1-2 prosenttiin. Tämä on esimerkiksi vähemmän kuin tavallisessa pienessä limsapullossa. Perinteisen vaaleanpunaiseen hattaraan ei edes lisätä mitään väri-, maku- tai muita lisäaineita. Klassisen värityksensä se saa samasta sokerilusikallisesta kuin makean makunsakin. Hattarasokerissa on nimittäin valmiiksi erittäin pieni määrä väriainetta. Kun sokeri lämpenee, siihen sekoitettu väriaine muuttuu näkyväksi värittäen hattaran vaaleanpunaiseksi.

Koska hattarassa on vain vähän sokeria, eikä siihen lisätä makeutusaineita tai muita epäterveellisiä lisukkeita, sen terveyshaitat ovat muita sokeriherkkuja vähäisempiä. Siksi esimerkiksi makeisten korvaaminen hattaralla voi tehdä herkkupäivistä hieman terveellisempiä. Sokerin terveysvaikutuksia hattarassa ei kuitenkaan pidä vähätellä, eikä hattarallakaan pidä herkutella milloin tahansa. Sen syöminen onkin parempi jättää juuri juhlien ja muiden herkkupäivien yhteyteen.