Kalajaska

Ismo Kunelius pääkirjoituksessaan: “Olisi nurinkurista, jos nykypäivän äidin tai ihmisen yleensäkin pitäisi sopia oletettuun muottiin tullakseen hyväksytyksi”

Sunnuntaina on jälleen se aikaa keväästä, kun vietämme äitienpäivää.

Tällä Yhdysvalloista maailmalle levinneellä juhlapäivällä on varsin vahvat juuret Kalajokilaaksossa. Alavieska oli nimittäin yksi niistä harvoista paikkakunnista, joissa vietettiin Suomen ensimmäistä äitienpäivää vuonna 1918.

Maan ensimmäistä äitienpäivää vietettiin heinäkuussa, mutta sittemmin ajankohdaksi on vakiintunut toukokuun toinen sunnuntai.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Yksi toukokuun juhlapäivään kiinteästi liittyvä tapahtuma on valtakunnallinen äitienpäiväjuhla Helsingin Säätytalolla. Sen ohjelmaan kuuluu kunniamerkkien jako.

Tänä vuonna tasavallan presidentti Sauli Niinistö palkitsee 39 äitiä Suomen Valkoisen Ruusun ensimmäisen luokan mitalilla kultaristein. Ensi sunnuntaina palkittavien joukossa on myös yksi täkäläinen äiti: Maire Männistö Merijärveltä.

Ehdotukset äitienpäivän kunniamerkin saajista tehdään syksyllä aluehallintovirastoille, jotka lähettävät esitykset käsiteltäviksi sosiaali- ja terveysministeriöön.

Aluehallintovirastojen julkaisemista kunniamerkin myöntämisperusteista käy ilmi, että palkittavien äitien kirjosta halutaan tehdä laaja.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Perusteissa todetaan muun muassa tähän tapaan: ”Pyrkimyksenä on, että palkittavat äidit edustavat erilaisia ryhmiä, esimerkiksi ansiotyössä käyviä, yksinhuoltajia, maaseudun emäntiä sekä myös eri vähemmistöryhmiä. Ehdokkaiden alaikärajana on 40 vuotta. Lasten lukumäärä ei ole määräävä peruste palkitsemiselle. Myös adoptio- ja sijaisäitejä voidaan esittää kunniamerkin saajiksi.”

Linjaus on oikea. Olisi nurinkurista, jos nykypäivän äidin tai ihmisen yleensäkin pitäisi sopia oletettuun muottiin tullakseen hyväksytyksi.

Ei ole olemassa yhtä oikeaa kaavaa tai muottia. Elämästä voi löytää lukemattomat määrät erilaisia suuntia, joista jokainen voi olla oikea.

Jokainen ihminen myös kokee asiat omalla persoonallisella tavallaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sunnuntaina muistamisen kohteena ovat äidit, joten tasapuolisesti hyvää äitienpäivää jokaiselle teille!

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä