Ajankohtainen autorahoitusvertailu osoitti suuret erot korkokustannuksissa

Kuva:

MAINOS - 

Auto on suomalaiskodeissa suuri hankinta, joka rahoitetaan hyvin usein lainalla. Autorahoitus voidaan ottaa kivijalkapankista, autoliikkeiden tarjoamalla osamaksulla tai netissä toimivien rahoituslaitosten kautta.

 

Autolainojen huolellinen vertailu on erittäin tärkeä osa järkevää taloudenpitoa. Mitä suurempia laina on kyseessä, sitä tärkeämpää on olla tarkkana lainan hinnassa.

 

Korkovartija.fi lainavertailusivuston helmikuussa 2021 tekemä selvitys autolainojen hinnoista osoitti suuria eroja kokonaiskustannuksissa. Vertailussa laitettiin järjestykseen 17 pankin ja rahoituslaitoksen vakuudettomien kulutusluottojen hinnat. Selvityksessä vertailtiin kustannuksia 10 000€ autolainalle, jonka takaisinmaksuaika oli viisi vuotta.

 

Lainasummaksi valittiin 10 000 euroa siksi, että kyseisellä summalla saa hyvin toimivan käytetyn auton ja se on tarpeeksi myös joihinkin uusiin malleihin mikäli rahoituksessa käytetään hieman omarahoitusosuutta. Viiden vuoden maksuaika valittiin siksi, että kyseinen maksuaikataulu mahdollistaa normaalille kotitaloudelle kohtuullisen kuukausierän, eli korosta riippuen noin 200 euroa.

 

Vertailtujen lainojen korkotiedot kerättiin näiden pankkien, rahoituslaitosten ja autoliikkeiden sivustoilta:

 

Ferratum, Komplett Bank, MyLender, Nordax Bank, Saldo, Collector Bank, Instabank, SveaEkonomi, Bigbank, Resurs Bank, POP Pankki, Pörhön autoliike, Auto-Suni, J.Rinta-Jouppi, Autotalo Laakkonen, Kamux, OP, Nordea, S-Pankki, Aktia, Bank Norwegian, Fellow Finance.

 

Vertailun tärkeimmät havainnot:

 

- Autolainoissa on suuria eroja vuonna 2021

- Halvin autorahoitus oli kokonaiskuluiltaan 46,3 % edullisempi kuin kallein vaihtoehto

- Euroissa tämä tarkoitti 5316€ eroa

- Matalin todellinen vuosikorko oli 5,71 %, korkein taas 25,16 prosenttia.

- Luoton avausmaksuissa oli suuria eroavaisuuksia (pienin 0 €, suurin 299 €)

- Kuukausittaisen lyhennyksen osalta ero ääripäiden välillä oli 87 euroa

 

Kattavan selvityksen taulukoiden mukaanhalvin autolaina löytyi perinteisestä kivijalkapankista. Tarjottujen korkojen keskiarvolukemalla sekä edullisimmalla vaihtoehdolla laskettuna halvimman autorahoituksen tarjosiAktia. Kallein vaihtoehto oli tarjolla netissä toimivan rahoituslaitoksen palvelussa.

Tutkimuksen toteutus ja taustaa 

Tutkimus suoritettiin keräämällä tiedot edellä mainittujen pankkien ja rahoituslaitosten sekä autoliikkeiden verkkosivustolta sekä olemalla tarvittaessa yrityksiin yhteydessä.

 

Vertailussa tulee huomioida, että korkovertailun osalta käytettiin sekä pienintä että suurinta markkinoitua korkoa. Päävertailussa käytettiin edullisimman ja kalleimman korkovaihtoehdon keskiarvokorkoa. Rahoitusliikkeiden tulee aina ilmoittaa sivusoillaan esimerkkilaskelma tarjoamastaan korosta sekä pienin sekä suurin korko, jota asiakkaalle voidaan tarjota.

 

Autolainan lopullinen korkotaso määräytyy aina tapauskohtaisesti pankin tekemän luottoanalyysin perusteella. Nimelliskorko ja muut kulut ovat kuitenkin aina markkinoidun skaalan sisällä. Siitä syystä selvityksestä saa hyvän käsityksen tämän hetkisten autolainojen hinnoista.

 

Tuloksien perusteella kuluttaja voi hyvin arvioida, minkä hintainen autolaina on järkevä ottaa ja mikä on syytä jättää ottamatta. Vertailun tulosten mukaan yli 10 prosentin todelliseen vuosikorkoon ei kannata suostua. Yli 20 prosentin lainatarjous on jo todella kallis suhteessa halvimpaan vaihtoehtoon.

 

Toisinaan markkinoilla on tarjolla kampanjaluonteisia tarjouksia tiettyihin automerkkeihin tai malleihin. Autoliikkeet saattavat tarjota kampanjaluonteisesti autolainaa jopa nollakorolla, kun asiakas ostaa jonkin tietyn merkkisen uuden auton. Tällaiset tarjoukset jätettiin luonnollisesti pois tästä selvityksestä niiden vaikean vertailtavuuden vuoksi.

 

Autoliikkeiden tarjoamia rahoitusvaihtoehtoja ei otettu huomioon varsinaisessa vertailussa, koska autoliikkeet tarjoavat osamaksuvaihtoehtonsa aina yhteistyössä pankkien ja rahoituslaitosten kanssa. Valtaosa näistä rahoituslaitoksista oli tässäkin vertailussa mukana. Esimerkiksi tunnetun Pörhön autoliikkeen rahoituskumppanit ovat Nordea, Osuuspankki ja Danske Bank.

 

Autoliikkeet ovat siis käytännössä autorahoitusten välittäjiä, samoin kuin esimerkiksi huonekalukaupat välittävät rahoituslaitosten osamaksuja. Kummatkaan eivät itse ole luotonmyöntäjiä.

Tietoa selvityksen tehneestä sivustosta

Korkovartija.fi on rahoitustuotteiden vertailusivusto, jonka sisältö painottuu erilaisten lainatuotteiden vertailuun ja talousaiheisiin artikkeleihin. Sivusto ei itse tarjoa autolainoja, vaan vertailee niitä ja muita lainatuotteita puolueettomasti. Sivuston käyttö on kuluttajille ilmaista.

 

Lehdistötiedote aiheesta löydettävissä:

https://www.epressi.com/tiedotteet/mainonta/autolainat-vertailtu-helmikuussa-2021-merkittavia-eroja-kokonaiskustannuksissa.html