Jäätelökesä tuo vilinää kioskeille - Tiedätkö, mitkä ovat tämän hetken suosituimmat jäätelömaut?
Suomalaiset kuuluvat Euroopan innokkaimpiin jäätelönsyöjiin – vuodessa jäätelöä kulutetaan Suomessa noin 13 litraa henkilöä kohden. Mutta millaista on työskennellä jäätelökioskilla keskellä kesän vilkkaimpia päiviä? Sian ja Kasarmin Kioskin työntekijät kertovat nyt työstään ja paljastavat, mitkä jäätelömaut ovat kioskien suosituimpia.
Erityisesti aurinkoisina ja lämpiminä kesäpäivinä jäätelökioskeilla käy kuhina, kun asiakkaat jonottavat itselleen viilentäviä jäätelöpalloja ja pehmiksiä. Kioskien työntekijät ovatkin tottuneet siihen, että työpäivien vauhti riippuu ulkona vallitsevasta säästä. Helteellä työpäivä koostuu jatkuvasta jäätelöpallojen pyörittelystä, kun taas sateisten päivien rauhallisemmat hetket käytetään hyväksi esimerkiksi kioskin siistimiseen.
Maiju Herranen on työskennellyt Ylivieskan Sian jäätelökioskilla jo 7 vuoden ajan. Vuodesta 2020 kioskin vastaavana myyjänä toiminut Herranen kertoo pitävänsä asiakaspalvelutyöstään, jossa saa kohdata ihmisiä päivittäin.
– Asiakkaiden kanssa on kiva jutella työn lomassa, sillä jäätelökioskille tullaan yleensä hyvällä mielellä, Herranen toteaa.
Työpäivien vauhti riippuu ulkona vallitsevasta säästä.
Vuosien työkokemus on tuonut Herraselle vahvan rutiinin jäätelöpallojen pyörittämiseen, ja hän kokee uusienkin työntekijöiden oppivan tekniikan hyvin nopeasti.
Tänä kesänä Sian jäätelökioskille on tullut useita uusia jäätelömakuja kuten pistaasi- ja kookosjäätelöt. Suosituimmat jäätelömaut Ylivieskan Sialla ovat kuitenkin jo useamman vuoden ajan olleet appelsiinisuklaa sekä vadelmasalmiakki, joita saa tilata kioskille lisää jatkuvasti.
– Erityisesti lapset tykkäävät myös kirpeää karkkifudgea sisältävästä FizzyDizzy-jäätelöstä sekä suklaisesta browniesta, Herranen kertoo.
Jäätelökioskien valikoimista löytyy nykyään myös hyvin vaihtoehtoja esimerkiksi maitoallergikoille tai muuta erityisruokavaliota noudattaville henkilöille. Herranen kertoo, että Sian valikoimaan kuuluukin niin laktoosittomia, maidottomia kuin vegaanisiakin jäätelövaihtoehtoja.
– Myös vohveleita on saatavilla gluteenittomina ja maidottomina, Herranen vinkkaa.
Jäätelökioskien valikoimista löytyy nykyään myös hyvin vaihtoehtoja esimerkiksi maitoallergikoille tai muuta erityisruokavaliota noudattaville henkilöille.
Jäätelövohveleista suosituin vaihtoehto onkin aidoksi tai leivotuksi vohveliksi kutsuttu versio. Kuitenkin noin puolet asiakkaista haluaa ottaa jäätelöpallonsa kartonkiseen kippoon.
– Erityisesti kovalla helteellä jäätelö halutaan yleensä kippoon, jolloin sulavan jäätelön syöminen on helpompaa, Herranen toteaa.
Kasarmin Kioski on auki Ylivieskan Kasarmin torilla nyt toista kesää. Kioskin yrittäjä Jenna Hyvärilä on iloinen jäätelökesän alkamisesta, joka tuo kioskille niin vanhoja kuin uusiakin asiakkaita.
Kasarmin Kioskin valikoimaan kuuluvat suositun pehmiksen lisäksi niin Ingmanin, Pingviinin kuin Liisankankaan Jäätelönkin makuja.
Tämän kesän uusia jäätelömakuja Kasarmilla ovat muun muassa Domino-jäätelö sekä korvapuustin makuinen jäätelö. Hyvärilä on iloinen myös siitä, että kioskin maidottomien jäätelöiden valikoima laajentui tälle kesälle uudella vegaanisella minttusuklaa-jäätelöllä.
Hyvärilän mukaan lapset valitsevat usein itselleen värikkään sateenkaarijäätelön, kun taas vanhemmat asiakkaat kallistuvat rommirusinaan tai appelsiiniseen Supertiikeri-jäätelöön. Valikoiman suosituinta makua Hyvärilän ei kuitenkaan tarvitse kauaa miettiä – se on ehdottomasti Oreo-jäätelö.
– Tietysti myös perinteisillä mansikka-, päärynä- ja suklaajäätelöillä on omat kannattajansa, Hyvärilä toteaa.
Tälle kesälle niin Hyvärilä kuin Herranenkin toivovat samoja asioita: lämpöä, mukavaa oleskelua sekä tietysti jäätelöä – paljon.