sunnuntai 29.1.2023 | 08:50
Tilaa lehti
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
UUTINEN | KP24

Mielipiteessä muistutetaan Kokkolan kaupungin aluetiedotteiden tärkeydestä - vahvistetaan tasavertaista tiedonsaantia

Su 27.5.2018 klo 16:00

Ykspihlajan asukas halusi maanantain 14.5. lehdessä lakkauttaa heti Lohtajan, Kälviän ja Ullavan aluetiedotteet, koska sellaisia ei kantakaupungissakaan ilmesty. Kokkolan kaupunginhallitus on kuitenkin viisaasti äänin 8–4 päättänyt vielä valmistella asiaa. Ykspihlajan asukas kysyi myös, miksei liitosalueilla voi käyttää verkkoa eikä lukea Kokkola-lehteä. Kirjoittajan mielestä päätös loukkaa kantakaupungin ihmisten tasavertaista tiedonsaantia ja yhdenvertaisuuslakia.

Aluetiedote on erittäin edullinen tapa nimenomaan vahvistaa tasavertaista tiedonsaantia ja yhdenvertaisuutta. Liitoskuntien aluetiedotteita ei pidä lakkauttaa sen vuoksi, että niitä ei kantakaupungissa ilmesty. Sen sijaan kantakaupunkiin voidaan haluttaessa luoda samanlainen edullinen tiedotustapa. Lakkautettu, kallis aikakauslehti kokkola.fi ei sitä ollut eikä sitä voi aluetiedotteisiin verrata.

Verkkopalveluita eivät kaikki voi käyttää, eikä Kokkola-lehdelle voi kaupungin ja yhdistysten tiedotusvastuuta sälyttää. Valtioneuvosto selvitytti digitaalisten palvelujen käyttöä viime vuonna, ja vaikka suurelta osin se on tätä päivää, selvityksen mukaan se väestönosa, joka saattaisi hyötyä suhteellisesti eniten sähköistyvistä sotepalveluista, ei välttämättä omaa riittäviä valmiuksia, taitoja ja motivaatiota laitteiden tai palvelujen käyttöön.

Jokaisen kansalaisen käytössä verkkopalvelut ovat tulevaisuutta, ja aluetiedote on varmasti jonakin päivänä vanhanaikainen, mutta ei vielä pitkään aikaan. Uudetkin tutkimukset puhuvat digikuilusta, johon yllättävän suuri osa kansalaisista on jäänyt. Olen tavannut monia niin liitoskuntien kuin kantakaupungin asukkaita, joilla ei ole tietokoneita tai älylaitteita. He ovat kokonaan painettujen lehtien ja tiedotteiden sekä puhelimen varassa. Pitäisikö heidän kaikkien, virkeiden 60–70-vuotiaiden hankkia avustaja vuosikymmenien ajaksi, jotta he saisivat tietoa tärkeistä asioista?

Asioista tiedottaminen on yksi kunnan tärkeimmistä tehtävistä. Kaupungin ja nyt myös Soiten pitää varsinkin tässä muutostilanteessa varmistaa aluetiedotteiden ilmestyminen, sillä ne ovat elintärkeitä erityisesti liitoskunnissa. Ullavan, Kälviän ja Lohtajan alueet ovat maantieteellisesti laajoja, eikä kymmenien kilometrien matka kaupungin keskustaan suju polkupyörällä, kuten esimerkiksi Ykspihlajasta. Nyt kun palveluja on vähennetty, esimerkiksi tieto terveysaseman laboratorioajoista tai apteekin aukioloajoista saattaa pelastaa ihmishenkiä! Liitoskunnissa toimivat kirjastot, liikuntatilat ja yhdistykset luovat oman alueen yhteisöllisyyttä, vahvistavat siten koko kaupungin kulttuuritoimintaa ja lisäävät Kokkolan elinvoimaa.

Kantakaupungin asukas

#