sunnuntai 29.1.2023 | 07:18
Tilaa lehti
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
UUTINEN | KP24

Palo-osastointi puutteellista useimmissa vanhoissa rivitaloissa

Pe 20.4.2018 klo 19:11 | päivitetty pe 19:12

– Useimmiten palo-osastointi on vanhoissakin rakennuksissa kunnossa huoneistojen välillä, mutta kattorakenteista se puuttuu aika useasti kokonaan, kertoo turvallisuuspäällikkö Ilpo Leino Suomen Pelastusalan Keskusjärjestöstä.

Vanhat rakentamismääräykset eivät vaadi palo-osastointia rivi- ja paritalojen kattorakenteissa, joten niiden puuttuminen ei riko rakentamismääräyksiä, mutta saattaa aiheuttaa suurta tuhoa vahingon sattuessa. Yhteinen ullakkotila on tulipalon sattuessa riski.

– Tulipalossa itse liekit eivät ole suurin uhka, vaan palokaasut. Jos nämä liki 800 asteiset savut pääsevät levittämään tulipaloa kattorakenteiden kautta yhteisessä ullakkotilassa ilman palo-osastoja on yleensä tuhon määrä moninkertainen siihen nähden mikäli palo-osastointi olisi kunnossa. Tarvittava palo-osastointi vähentää huomattavasti vahingon määrää ja hätätilanteessa "ostaa" aikaa paikalle saapuvalle pelastuslaitokselle, hän kertoo.

Palo-osastoinnin rakentaminen on mahdollista tehdä myös jälkikäteen. Taloyhtiöt eivät kuitenkaan ole olleet kovin innokkaita rakennuttamaan ullakkotilojen palo-osastointeja muutoin kuin kattoremonttien yhteydessä.

#