maanantai 3.10.2022 | 18:47
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

"Osallistava budjetointi osuu maaliin" – Ismo Kunelius ottaa pääkirjoituksessaan kantaa siihen, miten kaupunkilaisten ääni saadaan kuuluviin

Ke 21.9.2022 klo 07:00

Osallistava budjetointi on osoittautumassa hyväksi keinoksi saada kansalaiset kiinnostumaan entistä enemmän oman paikkakuntansa kehittämisestä.

Ylivieskan kaupunki on pyrkinyt innostamaan kaupunkilaisia mukaan vaikuttamaan, ja tässä on myös onnistuttu.

Ylivieskan kaupunginvaltuusto päivitti maanantain kokouksessa strategiaansa. Ylivieskan uusi kaupunkistrategia ulottuu vuosille 2022–2030.

Yhtenä positiivisena yksityiskohtana tästä suuntaviivojen kirjasesta pisti silmään se, että toimenpiteisiin oli kirjattu ylös yksi osallistavan budjetoinnin kohde per vuosi.

Ylivieskassa osallistavaa budjetointia on kokeiltu hyvällä menestyksellä.

Periaatteessa kansalaisten ottaminen mukaan päätöksentekoon ei ole uusi ilmiö Ylivieskassakaan, mutta nyt osallistavan budjetoinnin menetelmää on alettu käyttää ihan virallisesti sen oikealla nimellä.

Tämän vuoden budjettiin kaupunki pyysi asukkailta ehdotuksia 30 000 euron määrärahan käyttämiseksi. Ehdotuksia tuli aikanaan liki puolensataa, ja niistä osa rankattiin mukaan lopulliseen äänestykseen.

Ääniä tuli runsaasti ja ylivoimaisesti eniten kansa kannatti ulkoliikuntasalia keskustan tuntumaan. Sellaisen kansa myös saa.

Ulkokuntosalilaitteet tulevat Kiviojan kaupunginosaan jokivarren rantareitin varteen, eli ihan keskustan kupeeseen ja maisemallisesti upeisiin puitteisiin.

Kalajokilaakson tekemässä haastattelussa hyvinvointijohtaja Joose Kemppainen huomautti, että osallistavan budjetoinnin kautta ulkokuntoilupuisto toteutui nopeammin kuin se olisi tavanomaisena budjettihankkeena edennyt. Tämä johtuu siitä, että osallistavan budjetoinnin määräraha oli varattu tälle vuodelle.

Tällaista menetelmää kannattaa ehdottomasti jatkaa. Jo äänestyksen saama suosio kertoo, että osallistava budjetointi osui maaliin. On hienoa, että kaupunkilaisten ääntä saadaan kuuluviin. Samalla voidaan kehittää kaupunkia asukkaiden toivomaan suuntaan, eikä hintalappu nouse kaupungin taloudessa suureksi.

Ismo Kunelius

ismo.kunelius@kalajokilaakso.fi

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.