lauantai 3.12.2022 | 15:19
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

"Jäsenäänestys jätti päätöksiä pelipöytiin" – Ismo Kunelius ruotii pääkirjoituksessaan keskustan eduskuntavaalien ehdokasasettelua Kalajokilaakson näkökulmasta

Ke 14.9.2022 klo 07:00

Elämme mielenkiintoisia aikoja. Puolueet lyövät lukkoon ensi kevään eduskuntavaalien ehdokaslistojaan, ja tältäkin alueelta riittää ehdokkaita moneen puolueeseen. Eli valinnanvaraa on.

Kalajokilaaksossa suuren huomion kohteena on tässäkin tapauksessa keskusta, joka on valtapuolue alueella.

Tällä hetkellä Kalajokilaakson kansanedustajat ovat keskustalaisia: ylivieskalainen Juha Pylväs ja reisjärvinen Mikko Kinnunen. Heistä Mikko Kinnunen on ehdokkaana myös seuraavissa vaaleissa, mutta Juha Pylväs ei.

Tästä syystä Pohjois-Pohjanmaan keskustan viime viikonloppuna käymä jäsenäänestys eduskuntavaaliehdokkaista oli seurattu tapahtuma varsinkin Ylivieskassa.

Äänestyksen tulos on tiedossa, ja voidaan sanoa, että ainakaan kokonaisuuden kannalta se ei mennyt Ylivieskan keskustalta parhaalla mahdollisella tavalla. Lopputulos on nyt nimittäin vähän suhmuroinninkin varassa.

Jäsenäänestyksen kahdeksan parasta pääsevät ehdokkaiksi. Jotta homma ei menisi turhan yksinkertaiseksi, jää sijoille 9–15 viiden ehdokkaan muutosoikeus. Ja sitä käytettäessä voidaan ehdokkaaksi asettaa myös sellainen henkilö, joka ei ole ollut ehdokkaana koko jäsenäänestyksessä.

Käytännössä piirihallitus täyttää yhden paikan, ja piirikokous lyö lukkoon lopullisen ehdokaslistan lauantaina 24. syyskuuta.

Mikko Kinnunen oli jäsenäänestyksen ylivoimainen ykkönen. Kahdeksan sakkiin ylsi tältä alueelta myös haapavetinen Timo Mehtälä. Ja siihen viidentoista joukkoon mahtuvat Ylivieskan molemmat ehdokkaat eli Markus Jaatinen ja Paula Haapakoski sekä Marjut Lehtonen Oulaisista ja Marika Hannula Nivalasta.

Heidän kohtalonsa on nyt neuvottelupöydissä. Uutisten perusteella Kalajokilaaksosta halutaan myös naisehdokas, mutta toisaalta mietitään, riittääkö Ylivieskasta yksi ehdokas.

Tuloksesta näkee, että Mikko Kinnusen potentiaalinen äänestäjäryhmä osaa äänten keskittämisen. Samaa ei voi sanoa Ylivieskan keskustasta. Ylivieskasta oli jäsenvaalissa kaksi hyvää ehdokasta, mutta toisaalta kahden ylivieskalaisehdokkaan yhteisellä äänipotilla ehdokkuus olisi varmistunut kirkkaasti jo tässä vaiheessa.

Ismo Kunelius

ismo.kunelius@kalajokilaakso.fi

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.