tiistai 29.11.2022 | 12:49
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

"Säästäminen ei ole rakettitiedettä" – Ismo Kunelius pureutuu pääkirjoituksessaan sähkön hintaan ja säästökampanjaan

Ismo Kunelius
Pe 2.9.2022 klo 07:00

2.9.2022

Sähkön hinta on päivän kuuma puheenaihe.

Kallistuva sähkö ja energian saatavuus yleensäkin ovat synnyttäneet monenlaista epävarmuutta ja kysymyksiä, joihin etsittiin ratkaisuja myös valtion budjettiriihessä.

Tällä alueella toimiva energiayhtiö Herrfors kertoi keskiviikkona jatkavansa nykyisillä toistaiseksi voimassa olevilla hinnoilla. Herrforsin nykyinen hinta 9,05 senttiä kilowattitunnilta on yksi Suomen edullisimmista. Keskiviikkona annettu lupaus koskee niitä, jotka ovat tällä hetkellä yhtiön sähköasiakkaita.

Aivan kiveen hakattu hinta ei kuitenkaan ole. "Uusia yllätyksiä saattaa kuitenkin ilmaantua, mikä pakottaa meidät tekemään hintamuutoksia, mikä on muuten normaalia toistaiseksi voimassa olevissa sopimuksissa, joissa hinnankorotuksista ilmoitetaan asiakkaalle vähintään kuukautta etukäteen", toimitusjohtaja Roger Holm toteaa.

Aiheesta kertovan uutisemme herättämän keskustelun perusteella Herrforsin asiakkaat ovat ottaneet tiedon vastaan huojentuneena. Ja miksipä eivät olisi?

Sen sijaan alueen joissakin kunnissa vaikuttavan Korpelan Voiman hinnoittelu ei ole herättänyt riemun tunteita asiakkaissa. Korpelan Energia tiedotti tuovansa asiakkaille kahden vuoden määräaikaisen sopimuksen, jossa sähköenergian hinta on 29,50 senttiä kilowattitunnilta. Toistaiseksi voimassa olevissa sopimuksissa hinta nousee lokakuun alussa 49 senttiin kilowattitunnilta.

Hintakeskustelun lisäksi huolta aiheuttaa koko Eurooppaa ravisteleva energiatilanne, jonka taustalla on Venäjän hyökkäys Ukrainaan.

Motiva, Energiavirasto, työ- ja elinkeinoministeriö, valtioneuvoston kanslia, ympäristöministeriö ja Sitra käynnistävät energiansäästökampanjan lokakuussa. Kansalaisia patistellaan Astetta alemmas -kampanjan säästötoimiin jo nyt. "On kysymys huoltovarmuudesta, energian saatavuuteen liittyvien riskien pienentämisestä sekä rahasta", kiteyttää kampanjasivuillaan valtion kestävän kehityksen yhtiö Motiva.

Kansalaisille esitetyt säästöohjeet eivät vaadi ihmeitä: esimerkiksi astetta alempi huonelämpötila, kevyempi kaasujalka liikenteessä, suihkukäyntien lyhentäminen sekä sähkösaunan ja viihde-elektroniikan käytön vähentäminen. Jo näillä teoilla on iso yhteisvaikutus, jos kaikki lähtevät mukaan talkoisiin.

Ei pitäisi olla vaikeaa. Eihän?

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.