tiistai 29.11.2022 | 12:47
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Perusopetuslaissa ja -asetuksessa ei ole säädetty koulupäivien alkamisajankohtaa – Toimittaja Anne Mattila hämmästelee: "Miksi koulut sitten alkavat pääsääntöisesti kahdeksalta?

Anne Mattila
Ke 10.8.2022 klo 07:00

10.8.2022

Suurimmassa osassa jokilaaksojen kuntia peruskoulut alkavat tänään keskiviikkona. Ammattiin opiskelevat ovat palanneet opintojensa ääreen jo vähän aikaisemmin.

Syksy ja koulujen käynnistyminen kääntävät elämän normaaliin arkirytmiin perheissä, tai ainakin niin olisi hyvä tapahtua. Monelle vanhemmalle koulujen alkaminen on suorastaan helpottava tilanne, koska nuorisonkin on elettävä kuta kuinkin samassa rytmissä muun perheen kanssa.

Sitä en ole koskaan ymmärtänyt, miksi suurin osa kouluista aloittaa työpäivänsä kello kahdeksan. Miksi aloitusaika ei voisi olla tunnin myöhemmin?

Olen joskus lukenut tutkimuksen, että koululaisten keskittymiskyky on parempi, jos he eivät ole heti aamusta väsyneitä. Tunti lisää unta tai rauhallista aamuaikaa merkitsee siis paljon.

Linja-autolla kouluun tulevat kärsivät myös siitä, kun koulut alkavat aikaisin. Vaikka tällä alueella ei kohtuuttoman pitkiä etäisyyksiä olekaan, moni kouluauto kiertää useamman kylän kautta keräilemässä lapsia ja vie heitä useampaan kohteeseen. Aikanaan omien lasteni piti herätä kuuden aikoihin, jotta olivat tienvarressa odottamassa kouluautoa jo reilusti ennen seitsemää, vaikka koulu alkoi vasta kymmenen yli kahdeksan. Koululle oli matkaa suorinta reittiä kuusi kilometriä.

Onneksi meidän oli mahdollista ratkaista ongelma viemällä itse lapset kouluun töihin mennessä, mutta vastaavaa tilannetta ei ole kaikissa perheissä.

Unitutkija Markku Partisen mukaan kahdeksalta alkava koulupäivä on erityisen huono murrosiässä oleville, koska tuossa elämänvaiheessa biologinen rytmi myöhästyy.

Monilla lapsilla ja nuorilla on harrastuksia. Kun treenit loppuvat, sen jälkeen on käytävä kotona vielä suihkussa, syötävä ja hoidettava kouluasiat, joten ilta venyy helposti yöksi. Aktiivisen harrastusillan jälkeen nukahtaminenkin voi olla vaikeaa, ja jos nuori ei saa tarpeeksi unta, vaikuttaa se keskittymiskyvyn lisäksi muuhunkin terveyteen.

Koulujen alkamisajankohta voidaan päättää paikallisesti. Perusopetuslaissa ja -asetuksessa on säädetty ainoastaan se, kuinka paljon opetusta lapsille ja nuorille on annettava, mutta ei koulupäivien alkamisajankohtaa.

Koulujen alkamisajankohta voidaan päättää paikallisesti.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.