keskiviikko 30.11.2022 | 08:30
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Huomio vastustuskykyyn – "Minkään yhteiskunnan kantokyky ei riitä väestön jatkuvaan rokottamiseen", Anne Mattila kirjoittaa pääkirjoituksessa

Anne Mattila
Pe 5.8.2022 klo 07:00

5.8.2022

Koronavirustartuntoja todetaan nyt enemmän kuin aikaisempina kesinä. Kallion alueella tautitapauksia on ollut 140–180 viikossa, mikä lienee pieni osa todellisesta määrästä. Luvussa ovat mukana vain laboratoriossa varmistetut tapaukset.

Suurin osa ihmisistä jättää käymättä terveydenhuollossa, toteaa saamansa tartunnan kotitestillä ja sairastaa annettujen ohjeiden mukaisesti kotona. Tartunnan osuessa kohdalle on pysyttävä karanteenissa oireiden havaitsemishetkestä viisi päivää tai oireettomassa tapauksessa testinottopäivästä lukien.

Vallalla olevat omikronvariantit leviävät tehokkaasti. Tartuntoja tulee, kun ihmiset jälleen kokoontuvat erilaisiin tapahtumiin, perhejuhliin ja yleensäkin tapaamaan toisiaan sekä matkustavat. Pian alkavat myös koulut ja lapset palaavat myös päiväkoteihinsa.

Terveydenhuollosta vakuutetaan, että sen kantokyvystä ei tarvitse olla huolissaan, vaikka positiivisten tautitapausten määrä on suuri. Tiettävästi yhtään koronapotilasta Kallion alueelta ei ole tällä hetkellä tehohoidossa ja osastohoidossakin on vain muutamia henkilöitä, joskin enemmän kuin vähän aikaa sitten.

Koronan lisäksi liikkeellä on myös muita kiertäviä tauteja, jotka tarttuvat herkästi. Tartuntojen ehkäisemiseksi kannattaa palauttaa mieleen hyvä käsihygienia ja turvavälit. Ne suojaavat yllättävän tehokkaasti kaikkien tautien leviämistä. Kasvomaskiakin voi käyttää tilanteissa, joissa turvavälejä ei pystytä noudattamaan pidempiaikaisesti.

Koronarokotuksissa on menossa neljäs rokotuskierros. On todettu, että rokotukset suojaavat tehokkaasti vakavaa koronavirustautia vastaan noin puolen vuoden ajan. Sen jälkeen rokotteen teho alkaa hiipua asteittain.

Jotta tämä epidemia saataisiin joskus pysähtymään ja tulevat taudit mielellään estettyä, olisi tärkeää, että ihmiset alkaisivat kiinnittää huomiota vastustuskyvyn merkitykseen. Useissa kansainvälisissä tutkimuksissa monipuolisen ravinnon merkitys vastustuskyvyssä on pystytty osoittamaan kiistattomasti. Vastustuskykyä parantavat myös riittävä lepo ja liikunta, joten kaikkien näiden kolmen merkitystä pitäisi alkaa korostaa terveydenhuollossa. Minkään yhteiskunnan kantokyky ei riitä väestön jatkuvaan rokottamiseen. Rahaa tarvitaan muuhunkin, joten ihmisten pitää ottaa itsekin vastuuta hyvinvoinnistaan.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.