tiistai 5.7.2022 | 03:30
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Ylivieskalaisen lihanjalostamon lihatuotteet määrätty hävitettäviksi – ei vaaraa kuluttajille

Silva Virtanen
Ma 20.6.2022 klo 17:14 | päivitetty ma 19:41

Ruokavirasto on määrännyt kaikki Sikabaarin Lihatuote Oy:n valmistamat lihatuotteet hävitettäviksi. Ruokavirasto kertoo tiedotteessaan, ettei tuotteiden elintarviketurvallisuudesta voida varmistua. Hävittämispäätös koskee kaikkia yrityksen tuotteita.

Ruokaviraston tiedossa ei ole, että tuotteista olisi aiheutunut kuluttajille terveysvaaraa.

Sikabaarin Lihatuote Oy valmistaa erilaisia lihajalosteita. Yritys on myynyt tuotteita eri puolille Suomea vähittäismyyntiin. Ruokavirasto mainitsee tiedotteessaan, että tuotteita on myyty ainakin Ylivieskaan, Alavieskaan, Sieviin, Nivalaan, Kokkolaan, Halsualle, Kaustiselle, Lestijärvelle, Perhoon, Toholammille, Veteliin ja Kalajoelle.

Sikabaarin Lihajaloste Oy:n tuotteita on edelleen myynnissä, mutta Ruokavirasto on pyytänyt kuntien elintarvikeviranomaisia varmistumaan yrityksen tuotteiden hävittämisestä kaupoista. Myös kuluttajia pyydetään hävittämään tuotteet kotitalousjätteenä tai palauttamaan ne ostopaikkaan. Ruokaviraston tiedossa ei ole, että tuotteista olisi aiheutunut kuluttajille terveysvaaraa.

Mahdollisista korvausvaatimuksista voi Ruokaviraston tiedotteen mukaan olla yhteydessä valmistavaan yritykseen.

Viimeisimmässä Sikabaarin Lihatuote Oy:n saamassa Oiva-elintarvikevalvontaraportissa tänä keväänä yritys on saanut huonoimman arvosanan. Oiva-raportissa arvioitavat kohdat ovat tilojen ja laitteiden kunnossapito, tilojen, pintojen ja välineiden puhtaus, henkilökunnan toiminta ja koulutus, elintarvikkeiden tuotantohygienia, elintarvikkeista annettavat tiedot sekä jäljitettävyys ja takaisinvedot. Heikoin tulos määrää raportin kokonaisarvosanan.

Raportin mukaan korjattavaa on henkilökunnan toiminnassa ja koulutuksessa, elintarvikkeiden tuotantohygieniassa, niistä annettavissa tiedoissa sekä jäljitettävyydessä ja takaisinvedoissa. Huono-arvosana oli annettu Sikabaarin Lihatuote Oy:lle tilojen ja laitteiden kunnossapidosta sekä tilojen, pintojen ja välineiden puhtaudesta.

Oiva-raportissa mainitaan epäkohdiksi muun muassa laitoksen tilojen kunnossapidon laiminlyönti, rakenteiden ja laitteiden likaisuus ja henkilökunnan puutteellinen käsihygienia. Lisäksi epäkohtia on hygieniatasojen erottamisessa, vesipisteiden hygieniassa, varastotiloissa, pakkausmerkinnöissä, markkinoinnissa ja tuotteiden jäljitettävyydessä.

#

Kommentoi 5 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.