lauantai 27.11.2021 | 23:03
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Muutoksia alttiiden ihmisten lähipiirin influenssarokotuksiin – Varmistetaan rokotteiden riittävyys eniten tarvitseville

Kalajokilaakso
Ma 25.10.2021 klo 08:00

Sosiaali- ja terveysministeriö muutti influenssarokotuksia koskevaa asetusta, joka koskee vakavalle influenssalle alttiiden ihmisten lähikontaktien rokotuksia. Muutos tuli voimaan 18. lokakuuta

Muutoksella halutaan varmistaa, että rokotteet riittävät suojaamaan heitä, jotka ovat terveydentilansa johdosta alttiimpia vakavalle influenssalle.

Muun muassa diabeetikoiden ja astmaatikoiden sekä lievemmin sairaiden lähipiiri voi hankkia ja maksaa itse influenssarokotuksen.

Influenssarokotus annetaan maksutta henkilölle, joka on toistuvasti läheisessä kontaktissa vakavalle influenssalle erityisen alttiiseen henkilöön tai vakavalle influenssalle alttiiseen henkilöön, jota ei voida suojata rokotteella.

Toistuva läheinen kontakti tarkoittaa esimerkiksi samassa asunnossa asuvaa henkilöä tai henkilöä, jonka kanssa suojattava on kasvokkain tekemisissä viikoittain.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee influenssarokotusta kaikille niille, joilla on lähikontakti vakavalle influenssalle alttiiseen henkilöön.

Vakavalle influenssalle erityisen alttiita ovat voimakkaasti immuunipuutteiset henkilöt, vakavasti sairaat, vakavalle influenssalle alttiit henkilöt, joille rokotetta ei voida antaa, perussairaat ja huonokuntoiset ikääntyneet, alle kuuden kuukauden ikäiset lapset sekä raskaana olevat.

Voimakkaan immuunipuutteen aiheuttavat esimerkiksi elinsiirto, kantasolusiirto, kantasolusiirron jälkeinen käänteishyljinnän estolääkitys ja käynnissä oleva tai hiljattain annettu syöpähoito, laaja-alainen vasta-ainepuutos, vaikea aplastinen anemia tai autoimmuunisairauden tai muun sairauden hoito elimistön puolustuskykyä voimakkaasti heikentävillä biologisilla lääkkeillä. Myös pitkälle edennyt tai hoitamaton HIV tai systeeminen kortikosteroidihoito aiheuttavat immuunipuutetta.

Vakavia sairauksia ovat muun muassa vaikea krooninen keuhkosairaus, vaikea sepelvaltimotauti, vaikea sydämen vajaatoiminta ja kardiomyopatia, vaikea krooninen munuaissairaus sekä neurologiset sairaudet tai hermolihastaudit jotka vaikeuttavat hengitystä. Vakavasti sairaat henkilöt ovat yleensä erikoissairaanhoidon eli sairaaloiden hoidossa.

Peruspalvelukuntayhtymä Kalliossa kausi-influenssarokotuksia annetaan viikolla 44.

#