keskiviikko 27.10.2021 | 03:43
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Viikon 38 koronakatsaus: Kokkolassa, Luodossa ja Pietarsaaressa edelleen paljon uusia tartuntoja – Soiten alueella 72 prosenttia väestöstä on saanut kaksi rokotetta, Pohjois-Pohjanmaalla 63,1: Katso grafiikka

Minna Mustonen
Su 26.9.2021 klo 19:00

Soiten koronavalmiusryhmän tiedote kertoo sen, mikä on havaittavissa tartuntatilastoissa: Epidemiatilanne on edelleen vakava alueella. Soiten alue jatkaa koronavirusepidemian kiihtymisvaiheessa ja alueelliset suositukset säilyvät ennallaan.

Viime torstaina Soiten alueen koronatilannetta pohtinut ryhmä ynnäsi seuraavanlaiset lukemat ylös:

Alueen ilmaantuvuusluku viimeisen 14 vuorokauden ajalta on tällä hetkellä 90 sataatuhatta asukasta kohden.

Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa on hoidossa kaksi koronaviruspotilasta.

Viikon ajalta mittaroituna edelleen on paljon uusia koronatartuntoja Kokkolan, Luodon ja Pietarsaaren alueelta. Kokkolassa kirjattiin viikon aikana 13 uutta tartuntaa, Pietarsaaressa 11 ja Luodossa 15.

Tartunnat keskittyvät rokottamattomiin tai vasta hiljattain rokotuksen saaneisiin.

– Vielä rokottamattomien tulisi hakeutua koronatestaukseen viipymättä hyvin lievissäkin koronavirukseen viittaavissa oireissa. Koronatestitulosta tulisi jäädä odottamaan kotikaranteeniin, jotta ei mahdollisesti altista muita koronavirukselle esimerkiksi työpaikalla, muistuteltiin Soitesta.

Rokotuskattavuus olisi saatava nousemaan nuoremmissa ikäryhmissä, patisteli Soite.

Väestön koronarokotukset etenevät. Rokotukset ovat käynnissä kaikille yli 12-vuotiaille Soiten alueen asukkaille.

Rokotuskattavuus ei ole vielä lähellä tavoiteltua 80 prosentin tavoitetta nuoremmissa ikäryhmissä eli 12-30-vuotiaat, joten alueellinen COVID-19 viranomaisryhmä suositteli tiedotteessaan, että illanviettoja ja kokoontumisia vältettäisiin etenkin nuoremmissa ikäryhmissä, joihin myös koronatartunnat keskittyvät tällä hetkellä.

Fakta

Koronatartunnat kunnittain

Alavieska 17 (1), suluissa muutos viime viikosta

Haapajärvi 33 (0)

Haapavesi 45 (1)

Kalajoki 84 (1)

Kannus 87 (2)

Kaustinen 36 (0)

Kokkola 438 (13)

Kruunupyy 65 (5)

Lestijärvi 10 (1)

Luoto 125 (15)

Nivala 184 (4)

Oulainen 41 (0)

Pedersöre 103 (3)

Pietarsaari 279 (11)

Pyhäjärvi 12 (0)

Pyhäjoki 41 (0)

Reisjärvi 15 (0)

Sievi 36 (2)

Toholampi 10 (0)

Uusikaarlepyy 88 (2)

Veteli 20 (0)

Ylivieska 184 (4)

Lähde: THL:n koronakartta, tiedot päivitetty sunnuntaina 19.9. (listalla ei alle viiden tapauksen kuntia). Luvut ilmaisevat, kuinka monta tapausta kussakin kunnassa on kirjattu koko pandemian aikana. Viikon aikana kertyvät tapaukset lisätään viikoittain koronakoosteeseen.

Koronarokotusten painopiste on siirtynyt ajanvarauksettomiin walk-in-rokotuspäiviin ajanvarauksen sijaan. Ajanvarauksettomissa walk-in-rokotuspäivissä koronarokotukseen voi tulla itselle parhaiten sopivalla hetkellä.

Walk-in-rokotetapahtumissa annetaan sekä ensimmäisiä, toisia ja kolmansia rokotusannoksia. Walk-in-rokotuksessa on myös mahdollista aikaistaa toista rokotusannosta, mikäli ensimmäisestä rokotuksesta on kulunut vähintään kuusi viikkoa.

Kolmanteen rokotusannokseen ovat oikeutettuja tällä hetkellä voimakkaasti immuunipuutteiset 12 vuotta täyttäneet henkilöt sekä sote-henkilöstö, joka sai rokotteen ensimmäiset annokset lyhyellä, 3–4 viikon, väliajalla vuoden alussa.

Koronarokotusten etenemistä voi seurata maanantaisin päivittyvästä Soiten koronarokotemittarista.

Pohjois-Pohjanmaan alueellinen koronanyrkki linjasi viime tiistaina, että alue on palannut koronaepidemian perustasolle. Linjaus tietää höllennyksiä muun muassa alueella voimassa oleviin maskisuosituksiin.

Pohjois-Pohjanmaan yli 12-vuotiaasta väestöstä 81,4 prosenttia on saanut vähintään yhden rokoteannoksen. Täysin rokotettuja eli kaksi rokoteannosta saaneita yli 12-vuotiaista on 63,1 prosenttia.

Ryhmä linjasi, että epidemiatilanteen säilyessä tasaisena ja rokotekattavuuden samaan aikaan noustessa alue on palannut koronaepidemian perustasolle.

Pohjois-Pohjanmaalla valmistaudutaan käynnistämään koronarokotusten kolmas rokotuskierros.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ohjeiden mukaan kolmas rokoteannos annetaan sellaisille 12 vuotta täyttäneille henkilöille, joiden immuunivaste on jonkin taudin tai sen hoidon vuoksi voimakkaasti madaltunut. Tällaisia ovat esimerkiksi elin- ja kantasolusiirron saaneet tai aktiivisessa syöpähoidossa olevat henkilöt.

Kolmas annos voidaan antaa immuunipuutteiselle henkilölle, kun toisesta rokoteannoksesta on kulunut vähintään kaksi kuukautta.

Lisäksi kolmatta rokoteannosta tarjotaan niille sosiaali- ja terveysalalla työskenteleville henkilöille, jotka ovat saaneet ensimmäisen ja toisen rokotteen lyhyellä, 3-4 viikon väliajalla vuoden alussa. Lyhyellä annosvälillä rokotteet saaneille kolmas annos voidaan antaa, kun toisesta rokoteannoksesta on kulunut vähintään kuusi kuukautta.

Kolmatta rokotetta ei tällä hetkellä suositella alle 30-vuotiaille, perusterveille miehille, vaikka he työskentelisivätkin sote-alalla.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.