torstai 15.4.2021 | 18:01
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Uusi kirkko voi olla myös nähtävyys – Ismo Kunelius miettii Päätoimittajalta-palstalla, mitä kaikkea pääsiäisenä vihitty kirkko voi tuoda Ylivieskaan

Ke 7.4.2021 klo 07:00

Pääsiäisen aikaan Ylivieska nousi hetkeksi Suomen uskonnollisen elämän seuratuimmaksi kohteeksi.

Oulun hiippakunnan piispa Jukka Keskitalo vihki sunnuntaina käyttöön Ylivieskan uuden kirkon. Ja koska kirkkokansa ei koronan vuoksi päässyt paikalle, seurattiin kirkon vihkiäisiä sankoin joukoin kotisohvilla suorana televisiolähetyksenä.

Vuosi sitten tuli otettua tällä samaisella palstalla kantaa uuden kirkon ulkonäköön sekä siihen, miten rakennus sopii Ylivieskan katukuvaan.

Vuoden takaisena pääsiäisenä kirkon lopullinen julkikuva ei toki ollut vielä valmis, mutta kaduntallaajille kuitenkin alkoi jo konkretisoitua se, millainen rakennus seisoo nyt keskeisellä paikalla Ylivieskan keskustassa. Asia selvisi varsin nopeassa ajassa siinä vaiheessa, kun kirkon kattorakenteet nostettiin pystyyn.

Uusi kirkko on merkittävä asia, joten ei ollut mikään uutinen, että sen ulkomuodosta riitti mielipiteitä joka lähtöön, kun projekti alkoi nytkähdellä liikkeelle. Keskustelu sai lisää tuulta purjeisiinsa, kun arkkitehtikilpailu aikoinaan ratkesi – ja mielipiteiden vaihto jatkuu edelleen, kun kirkko on valmis ja vihitty.

Kalajaskakin kyseli Facebookissa ihmisten mielipiteitä uudesta kirkosta, ja näkemyksiä tuli ääripäästä toiseen. Osa piti kauniina ja osan mielestä rakennus on ruma.

Laitetaan tähän vielä yksi mielipide lisää.

Ylivieskalla on nyt uusi kirkko näköalapaikalla, keskellä kylää. Se on yksi keskustan suurimmista katseenvangitsijoista, joka erottuu katukuvasta näyttävänä elementtinä.

Viime aikoina kirkon ympärillä on kierrellyt paljon katselijoita, jotka ovat ehkä panneet merkille myös sen, että kirkon varsinainen paraatipuoli ei näy ohi kulkevalle Valtakadulle. Eniten mielenkiintoisia yksityiskohtia löytyy, kun tutkailee rakennusta sisäänkäynnin puolelta.

Palaneista kirkonraunioista tuli aikoinaan jopa jonkinlainen turistikohde, jota ihmiset läheltä ja kaukaa saapuivat ihmettelemään ihan linja-autokyydityksillä. Myös uusi kirkko epäilemättä houkuttelee paikalle tutustujia kauempaakin.

Onhan siinä monin tavoin mielenkiintoinen rakennus, johon ylivieskalaiset ja kaikki muutkin voivat tutustua opastetuilla kierroksilla ja jonne avautuu myös kirkkokahvila. Tämä varmasti saa ihan uudenlaista liikennettä kirkkoon – sitten joskus, kun korona sen sallii.

Ismo Kunelius

ismo.kunelius@kalajokilaakso.fi

#