torstai 15.4.2021 | 17:08
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Centriassa puurakentamiseen koulutetaan osaajia muuntokoulutuksella – Korkeakoulujen yhteistyön avulla täydentävää koulutusta insinööreille

Tuovi Pulkkanen
Ke 17.2.2021 klo 19:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Puurakentamisen kasvu on maailmanlaajuinen ilmiö, mutta ala kärsii osaajapulasta. Ammattikorkeakoulujen kehittämän muuntokoulutuksen avulla eri alojen insinöörit voivat täydentää aiempaa osaamista ja hankkia työn ohessa tutkinnon, joka kouluttaa opiskelijoista puutuotteiden ja puualan tuotantoprosessien ammattilaisia ja antaa valmiudet toimia myös puualan yritysten johto- ja kansainvälisen markkinoinnin tehtävissä.

– Ensimmäinen muuntokoulutus aloitettiin vuonna 2019 yhteistyössä Lapin ammattikorkeakoulun ja Lahden LAB-ammattikorkeakoulun kanssa. Nyt vielä haussa olevassa koulutuksessa yhteistyökumppanina on LAB-ammattikorkeakoulu, yliopettaja Kaija Arhio Centrialta sanoo.

Muuntokoulutuksia järjestetään opetus- ja kulttuuriministeriön erillisellä rahoituksella, jonka yhtenä tavoitteena on puualan alueellisen osaamisen kasvattaminen.

– Puualan ja rakennustuoteteollisuuden tarpeisiin vastaavan koulutuksen järjestävät yhteistyössä Centria ja LAB-ammattikorkeakoulu. Centria vastaa koulutuksen tuotantoteknisestä osuudesta ja LAB-ammattikorkeakoulu puutekniikan ja vaativien rakenteiden koulutuksesta.

Lahti tarjoaa jo alalla oleville rakennusinsinööreille puuhun suuntautuvaa lisäosaamista. Opiskelija saa koulutuksen avulla jopa vaativan suunnittelun pätevyyden, mutta heillä täytyy olla taustalla rakennusalan insinöörin opinnot. Centrian toteutukseeen voivat hakeutua muiden alojen insinöörit, joille tarjotaan tuotantotekniikkaan ja -talouteen liittyviä osioita.

Muuntokoulutuksen tavoitteena on kouluttaa puualalle muidenkin alojen insinöörejä ja heille on mahdollista pätevöityä Centrian koulutuspolun avulla suorittaa joko tuotantotalouden tai konetekniikan tutkinto.

Puolentoista vuoden koulutuksessa perehdytään puun materiaaliominaisuuksiin, puu- ja puurakentamisen tuotteisiin, tuotannon ja prosessien kehittämiseen, puualan yrityksen taloudenhallintaan sekä logistiikan ja laadun kehittämisen aloihin opiskelijan valintojen mukaan.

Kouluttautuminen monialaistaa osaamista

Tuovi Pulkkanen

Savonlinnalainen Petri Hentunen työskentelee Metsä Woodilla ja on koulutukseltaan kaupallinen metsätalousinsinööri, sahateknikko ja lisäksi hän on suorittanut erilaisia työtehtävien vaatimia erikoistumiskursseja.

Hentusen aiempi koulutus, tausta ja työelämä on keskittynyt puuhun, ja hän on työskennellyt metsätalouden ja tuotannon eri tehtävissä koko yli 20 vuoden ajan.

Muuntokoulutuksen hän näkee keinona saada uutta näkökulmaa ja parantaa mahdollisuuksia työelämässä.

– Olen aina ollut kiinnostunut uudesta tekniikasta ja kehittymisestä teollisuuden alalla. Muuntokoulutus ja tuotantotalouden opinnot monialaistavat ja vahvistavat monen eri teollisuusalan osaamista. Aikuiskoulutuksena suoritettavat opinnot ovat työelämälähtöisiä ja aiempien opintojen huomioiminen vie opintoja luontevasti eteenpäin, Hentunen sanoo.

Opintojen tavoitteena Hentusella on kehittymisen lisäksi vaativampien työtehtävien saaminen.

– Kouluttautumisen avulla työtä katsoo eri näkökulmasta, oppii suunnittelemaan asioita ja ottamaan huomioon myös liiketaloudellisen näkökulman. Opinnäytetyö on mahdollisuus päästä esimiestason tehtäviin ja sitä kautta vaativampiin työtehtäviin.

#