keskiviikko 4.8.2021 | 16:08
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Lukijalta: Kasarmille putiikkeja, palveluita ja yhteistä tilaa

To 11.2.2021 klo 07:00 | päivitetty to 12:29

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Varmaan jo liki parikymmenvuotinen sota Kasarmin alueen kohtalosta on päättymässä jonkin asteiseen kompromissiin. Ja se on varmaankin aivan hyvä ja kaupunkia kehittävä ajatus.

Aikanaan jämähdettiin ääripäihin: toisaalta museaalisen suojelun vaatimus ja toisella puolella kaiken vanhan jyrääminen matalaksi. Ehkä tämä on niin sanottu torjuntavoitto, että voidaan säilyttää pala kulttuuriperintöä vielä jälkipolvillekin.

Helaalan myllystäkin väännettiin aikoinaan totisesti ja suojelun vastustajia oli paljon. Tuskinpa enää tänään juuri kukaan vaatisi myllyn purkamista ja betonisen kerrostalon rakentamista tuolle yhteiselle alueelle.

Monta asiaa toki voidaan vieläkin pilata Kasarmin kehittämisessä. Jotta niin ei kävisi, tulee suojeluun jäävät talot ja vesitorni kunnostaa kaupungin toimesta ja vuokrata yritystoimintaan, joka tuo uuden (ehkä sitten jo toimivan ja elävän) torin ympäristöön palveluita, jotka elävöittävät koko alueen.

Ajatus museosta vanhaan vesitorniin on myös mainio. Toki tämän päivän museoissa ei enää riitä pelkkä asemavirkailijan univormu vitriinissä vaan historiasta on kerrottava tämän päivän keinoilla digitaalisesti, tarinallisesti ja taustoittaen.

Kassisen tontin toteuttaminen joen pohjoispuolella on mielestäni ollut hyvä ratkaisu. Esteettisesti yhtenäinen alue ja rakennukset – samaa tulisi tavoitella myös Kasarmin korttelin kohdalla – näyttävät harkituilta. Puurakentaminen kerrostaloissakin tulee olemaan trendi 5–10 vuoden kuluttua koko Suomessa ja arkkitehtikilpailun järjestäminen Kasarmin korttelin alueelle ja miksipä ei myös asemarakennuksen pohjoispuolelle olisi hyvä ratkaisu tulevaisuuden kannalta.

Kirkkoakin rakennetaan jo useamman toimijan yhteistyössä, että tämäkin toimintatapa on jo todettu toimivaksi.

Samaa yhtenäistä arkkitehtuuria voidaan tavoitella myös aseman itäpuolisiin osiin ja sinne se korkeampi tornitalokin on sovitettavissa. Nämä alueet on tärkeitä vielä vuosikymmenienkin jälkeen.

Ja joopa joo – olen asettunut ehdolle kuntavaaleissa! Saapahan kerrankin äänestää itellensä oikein mieluisaa ehdokasta!

Heikki Knuutila

taiteen sekatyömies

Kuntavaaliehdokas (sd.)

Ylivieska

Mielipidekirjoitukseen on oikaistu 11.2.2021 kello 12.28 kirjoittajan puoluekanta, joka on sosialidemokraattinen puolue, eikä vihreät.

#