perjantai 5.3.2021 | 03:08
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Torstaina Suomessa 258 koronatartuntaa – THL pitää huolestuttavana sitä, että ihmiset hakeutuvat testeihin entistä harvemmin

Ismo Kunelius
To 14.1.2021 klo 12:33

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen koronakartalle ei ole noussut alueelta uusia tartuntoja keskiviikkona Haapavedeltä kirjatun yhden koronatapauksen jälkeen. Haapavedellä on koronaepidemiakaudella todettu nyt 20 vahvistettua tautitapausta. Haapavesi kuuluu sosiaali- ja terveyspiiri Helmen alueeseen.

Koko maassa tilastoitiin torstaina THL:n kartalle 258 uutta tartuntaa. Yhteensä koronatapauksia on tilastoitu epidemian alusta lähtien 39 593.

THL:n koronakartalle on koottu ne kunnat, joissa on todettu vähintään viisi tartuntaa. Tässä koronakartalla esiintyviä alueen kuntia tapausmäärineen: Alavieska 5, Kalajoki 8, Nivala 27, Oulainen 10, Reisjärvi 12, Sievi 23 ja Ylivieska 55.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, tiedotti torstaina, että uudet koronavirustapaukset, tapausten ilmaantuvuus sekä sairaalahoitoa tarvitsevien potilaiden määrät ovat hieman laskeneet joulukuun puolenvälin jälkeen.

– Uusia tartuntoja on kuitenkin koko maassa edelleen paljon. Huolestuttavaa on se, että ihmiset hakeutuvat testeihin entistä harvemmin, toteaa THL tiedotteessaan.

Epidemiatilannetta ja sairaalahoidon tarvetta seurataan tällä hetkellä tiiviisti, sillä tautitilanne on monessa maassa Suomea paljon huonompi. Isossa-Britanniassa ja Etelä-Afrikassa todetut uudet muuntuneet virusvariantit saattavat tarttua ja levitä aiempaa nopeammin. Epidemiatilanteen laajamittainen, äkillinen heikentyminen koko maassa on siten mahdollista.

Tartuntoja ulkomailta sekä viruksen varianttien leviämistä Suomeen pyritään torjumaan tehostamalla testaamista rajoilla sekä alueellisin rajoituksin ja suosituksin.

THL jatkaa, että koronavirustestejä tehdään Suomessa edelleen paljon verrattuna moniin muihin maihin, joskin viikko viikolta vähemmän. Esimerkiksi marras-joulukuussa viikoilla 48-49 testejä tehtiin yli 130 000 viikossa, kun vuoden ensimmäisellä viikolla testejä tehtiin alle 70 000. Viikonloppuisin testejä tehdään usein huomattavasti vähemmän kuin arkena.

– Joulunajan ja vuodenvaihteen juhlapyhinä testeihin hakeuduttiin selkeästi vähemmän kuin muulloin. Tämä nostaa positiviisten testitulosten osuutta testatuista näytteistä. Matalammat testimäärät voivat olla viite siitä, että kaikki oireiset eivät ole hakeutuneet aktiivisesti testeihin. Tällöin osa tartunnoista jää havaitsematta.

Lisää aiheesta:

Kallio: Palvelukodeissa ja vuodeosastoilla vierailurajoituksia on kevennetty, mutta vierailuja kannattaa harkita tarkasti

Yleisötilaisuudet pysyvät pannassa Pohjois-Pohjanmaalla – Kokoontumisrajoituksia jatketaan alueella helmikuun alkuun asti

#