torstai 15.4.2021 | 17:00
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Ensimmäiset koronarokotukset annettiin Ylivieskassa – Tiistaiaamuna rokotettu Arja Rättyä kuvaili oloa helpottuneeksi

Ismo Kunelius
Ti 12.1.2021 klo 10:41 | päivitetty ti 15:45

Ylivieskassa, Nivalassa, Alavieskassa ja Sievissä toimiva Peruspalvelukuntayhtymä Kallio aloitti koronavirusrokotukset tiistaiaamuna Ylivieskassa. Ensimmäisenä rokotettiin terveydenhuollon henkilöstöä.

Päivystyksen osastonhoitaja Arja Rättyä oli yksi ensimmäisten joukossa rokotettuja. Rättyä totesi rokotuksen jälkeen, että tiistai oli odotettu päivä Kalliossa.

– Tässä on helpottunut ja vähän huojentunutkin olo. Olemme päivystyspuolella kovasti odottaneet rokotusten alkamista. Jospa se normaali sieltä joskus tulisi takaisin, kuvaili Rättyä tuntojaan saatuaan rokotuksen työterveyshuollossa Maarit Vähätörmältä.

Kallion alueen rokotukset alkoivat Ylivieskasta ja Nivalassa rokotuksia annetaan keskiviikkona. Tiistaina koronarokotuksista vastasi Ylivieskassa kaksi kahden hengen tiimiä aamu- ja iltapäivävuorossa.

Kallion alueella edetään valtioneuvoston säätämän asetuksen sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjeistaman rokotusjärjestyksen mukaan eli ensimmäisestä erästä ovat saamassa rokotuksen koronapotilaiden parissa työskentelevä terveydenhuollon henkilöstö – sen jälkeen ympärivuorokautisen hoivan henkilöstö ja asukkaat.

Kallion saamat rokotteet tulevat Oulun yliopistollisesta sairaalasta. Kallion terveyspalvelujohtaja Päivi Peltokorpi ennakoi tilanteen etenevän siihen tahtiin, että palveluasumisen henkilöstöä ja asukkaita päästään rokottamaan loppuviikosta.

– Ensimmäisenä rokotettava terveydenhuollon henkilöstö pystytään hoitamaan pitkälle tällä rokotemäärällä.

Heidän jälkeensä tulevat rokotusjärjestyksessä palveluasumisen asukkaat ja henkilöstö ja sitten ikääntyneet ihmiset. Yli 70-vuotiaita on Suomessa noin 800 000. Viimeisenä tulee muu väestö, joka saa vielä odotella rokotustaan.

– Palveluasumisen henkilöstössä ja asukkaissa on kyse aikamoisesta massasta, joten tämänkin joukon rokottaminen vie useamman viikon annossatsin. Kaikki riippuu lopulta meille saatavasta rokotemäärästä, mutta varmaan menee pidemmälle kevääseen ennen kuin pääsemme rokottamaan muuta väestöä ja siinäkin porukassa mennään riskiryhmät edellä, Päivi Peltokorpi toteaa.

Fakta

Rokotusjärjestys

Valtioneuvosto linjasi joulukuussa tekemässään asetuksessa rokotusjärjestyksen, joka noudattelee THL:n antamaa esitystä. Rokotukset annetaan eri väestöryhmille seuraavassa järjestyksessä:

1) Covid-19-tautiin sairastuneiden tai sairastuneeksi epäiltyjen henkilöiden tutkimiseen, välittömään hoitoon tai huolenpitoon liittyvä tai muuta kiireellistä hoitoa antava sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö sekä sosiaalihuollon iäkkäille henkilöille tarkoitetun asumispalvelun ja laitoshoidon toimintayksikön henkilöstö ja asukkaat.

2) 70 vuotta täyttäneet ja vanhemmat henkilöt.

3) Henkilöt, joilla on vakavalle covid-19-taudille altistavia sairauksia.

4) Muut kuin 1–3 kohdassa tarkoitetut henkilöt.

#