torstai 24.6.2021 | 18:18
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

"Tämä on sitä eliitin populismia? Vain ministerit tietävät, mikä on oikeaa säästämistä", kirjoittaa alavieskalainen Tuomo Taka-Eilola lukijoiden palstalla

Su 22.11.2020 klo 08:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Menneellä viikolla on puhuttanut Oulun kaupunginhallituksen säästöesitys teatterin budjetista. Tästä säikähtäneenä oululaiset vihervasemmistolaiset ovat ilmeisesti touhunneet tukea ministeritasolta asti.

Kantaa ovat ottaneet niin kuin arvata saattaa, ministerit Andersson ja Saarikko. Saarikko kertoo "hätkähtäneensä" kuultuaan esityksestä keskustan tukemana, kuinkahan paljon kulisseissa pelotellaan kepulaisia valtuutettuja? Andersson taas pitää esitystä kaupunginteatterin alasajona ja "kulttuurivihamielisyytenä" toivoen laajaa vastarintaa valtuustolta.

Nyt sitten Saarikko urheiluasioista vastaavana ministerinä vahvistaa, että olympiaurheilun rahoitusta joudutaan leikkaamaan. Saarikko sanoo Maaseudun tulevaisuus-lehdessä: "Tulevina vuosina jaossa on niukkuutta. Kannustan kaikkia lajiliittoja aloittamaan keskustelun siitä, mikä on toiminnan kovin ja tärkein ydin. Me tarvitsemme tervettä isänmaallisuutta ja kansallistunnetta vahvistavia kokemuksia, joita huippu-urheilu tarjoaa."

Mutta riittävä taso pitää määritellä. Ihan kaikkea ei jatkossa voida enää rahoittaa. Vähenevät rahat eivät ole vain urheilun ongelma. Sama huoli koskee tiedettä, taidetta, kulttuuria ja laajaa sotejärjestöjen kenttää. Ongelma on yhteinen, Saarikko toteaa MT:lle. Eivät valtion varatkaan ole rajattomat. Olemme koronakriisin jälkeen todella vaikeassa tilanteessa valtiona".

Onko tämä urheiluvihamielisyyttä? Eikö urheilu eri muotoineen "tuo paljon hyvää ja auta irtautumaan arjesta vaikeina aikoina"? Uskon että vastuulliset Oulun päättäjät myös painivat vähenevien rahojen kanssa, tuskin kukaan ilkeyttään esityksiä tekee.

Myös kuntataloudessa joudutaan miettimään, mikä on toiminnan kovin ja tärkein ydin, riittävä taso pitää määritellä. Kaupunkien ja kuntien varatkaan eivät ole rajattomat. Ihan kaikkea ei jatkossa voida enää rahoittaa, Saarikkoa lainaten. Kun tietää, että valtio velkaantuu ja jaettava vähenee, se heijastuu ennen pitkää myös kuntatalouteen.

Ei verojakaan voi äärettömästi korottaa. Tuskin Oulun teatteria alas ajetaan, säästöjä joutuu varmaan miettimään muiltakin aloilta joka ainoassa kunnassa ja kaupungissa.

Tämä on sitä eliitin populismia? Vain ministerit tietävät, mikä on oikeaa säästämistä. Eikä se ole "vihamielisyyttä", vaikka leikkauksia tehdään....

Tuomo Taka-Eilola (ps.)

Alavieska

#