torstai 24.6.2021 | 17:36
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Varoitus kotimyynnistä – "Älkää päästäkö tölleihinne näitä hyvin koulutettuja manipuloijia", varoittaa Ritva Suotula lukijoiden palstalla

La 21.11.2020 klo 08:00 | päivitetty su 12:30

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Arvatkaapa, kuinka noloa ja hävettävää on tunnustaa tulleensa huijatuksi, mutta teen tämän julkisen itseruoskinnan varoittaakseni etenkin vanhempaa ikäluokkaa näistä ”kiljuvista jalopeuroista”, jotka varsinkin viime aikoina ovat aktivoituneet, kun suurin osa riskiryhmäläisistä ei uskalla pyöriä kivijalkaliikkeissä vertailemassa tarjontaa ja hintoja.

Puhelimessa naisääni tyrkyttää firmasta X edustajaa ilmaiselle tarjouskäynnille ilman mitään velvoitteita, kun edustaja sattuu nyt liikkumaan juuri siellä teillä päin. Väärin: Soittaja on puhelinmyyntifirmasta Oulusta, Kuopiosta tai ihan mistä päin vain, jonne nämä tyrkytyspuhelut on ulkoistettu.

Ainahan tarjouksen voi pyytää, kun mökkerökin tarvitsisi päivitystä 30 vuoden jälkeen. Edustaja saapuu reilun tunnin myöhässä ja panee heti eläkeläispariskunnan aikataulut uusiksi, kirjaa hanakasti asukkaiden ajatuksia (kauppasopimus)paperille. Sen yläreunasta paljastuu myöhemmin pienellä tekstillä vaihtoehdot tarjous/kauppasopimus. Ruksi on tietysti siinä jälkimmäisessä.

Hän antaa kokonaishinta-arvion, yksikköhintoja ei esittele hatusta eikä koneelta. Vakuuttaa, miten tavattoman pienissä kuukausierissä tuotteen voi maksaa ilman mitään lisäkuluja. Vetoaa kotimaisuuteen ja firman ikään. Allekirjoitusten jälkeen sujauttaa paperit kirjekuoreen ja liimaa sen kiinni annettavaksi myöhemmin tulevalle toiselle firman X työmiehelle, ottaa kopiot mukaansa. Aikaa kuluu ja talon väellä alkaa olla jo nälkä ja kiire seuraavaan tapahtumaan. Muonaa suuhun ja menoksi.

Lähemmässä tarkastelussa illemmalla pirun pienellä präntillä paljastuu juristilauman laatima ansaverkko: Kohta 2. Sopimus on sitova, kun nimikirjoitukset on alla. Kohta 16. Mahdollisissa erimielisyyksissä käräjillä tavataan.

Hiuksia nostattava tunne vahvistuu, kun posti tuo muutaman päivän päästä pankin X luottokortin ihan pyytämättä ja yllättäen kuin aikoinaan Irak-paperit Anneli Jäätteenmäelle. Tongin netin yritystiedoista vasta nyt, että firman päätoimiala onkin rahoitus- ja luottotoiminta, jonka merkinnän firma on yrittänyt poistaa netistä jo muutaman ajan, kertoo aluemyyjä kysyttäessä asiasta puhelimitse.

Ymmärrettävää. (Yhteydenotonoton jälkeen merkintä netistä häipynyt.) Miksikähän tieto oli sinne alunperin sujahtanut? Ihan muuta olin hankkivinani. Pankin Rahoitus oy:stä selviää pienen kk-erän sisältö eikä niinkään pieni yhteistyö firmojen kanssa. Kortti silputaan pankissa siihen paikkaan, mutta maksuista se ei vapauta.

Silti vieläkin firmasta väitetään, että tuotteen hintaan ei ole lisätty lähes kuuden vuoden rahoituskuluja ja korkoja. Uskon varmaan joulupukkiinkin, joo. Kävinpä ihan livenä suu-nenäsuojin ja hanskoin varustettuna pyytämässä tarjouksen mustaa valkoisella lähes vastaavista tuotteista toisesta kivijalkaliikkeestä. Jos olisin maksanut ne suoraan kassalla, hinta olisi jäänyt puoleen. Näin meitä huijataan.

Onneksi tein tämän munauksen. Ensiksikin hankinta ei viime kädessä ollut kovin iso, mutta silmät avaava ja nyt voin varoittaa kokemuksesta: Älkää päästäkö tölleihinne näitä hyvin koulutettuja manipuloijia mainostamaan ja myymään huippuhinnalla sadevesijärjestelmiään, aurinkokeräimiään, ilmalämpöpumppujaan, keittiö- ym. kalusteitaan, oviaan, ikkunoitaan, puhdistussysteemeitään (vesi-imuri), pienpuhdistamoitaan, näitähän riittää... ja pankkien korkeakorkoisia rahoituspalveluita.

Kaikkia näitä pitää harkita ajan kanssa vertailemalla hintoja ilman edustajien uskotteluja ja hoputusta. Ilmankos kuluttaja-asiamiehet ovat näistä kotimyyjistä varoitelleet. Varoitusta kannattaa uskoa!

Ritva Suotula

Haapavesi/Naantali

#