torstai 24.6.2021 | 17:39
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Hyvät palvelut maksavat, halusit tai et – Ismo Kunelius ottaa Päättoimittajalta-palstalla kantaa Ylivieskan veronkorotukseen

Ke 28.10.2020 klo 07:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Syyskuun puolivälissä tulin tällä palstalla kirjoittaneeksi, että Ylivieskan verotus kiristyy ensi vuonna.

Tuollaisen ennustaminen ei tosin vaadi sen ihmeellisempiä kykyjä, sillä tilanne oli tiedossa jo kaikilla, jotka ovat jollain tapaa kiinnostuneita siitä, paljonko Ylivieskan kaupunki asukkailtaan veroeuroja perii.

Maanantaina kokoontunut Ylivieskan kaupunginhallitus teki odotetun päätöksen. Se esittää yksimielisesti kaupunginvaltuustolle, että tuloveroa kiristetään yhdellä prosenttiyksiköllä. Tämä merkitsee sitä, että Ylivieskan tuloveroprosentti on nousemassa 23:een, mikä on jo koko Suomen mittakaavassa korkea luku.

Eihän se tunnu veronmaksajasta mukavalta, mutta hirveän paljon vaihtoehtojakaan ei ole pystytty esittämään kaupungin heikoksi painuneen taloustilanteen kohentamiseksi. Kaupunki on etsinyt taloudelle tasapainoa omalla tuottavuusohjelmallaan, mutta sitä kautta tulevat säästöt eivät yksinkertaisesti riitä korjaamaan suuntaa.

Kaupungin talousluvut ovat nilkuttaneet jo jonkin vuoden ajan. Tämän vuoden lopussa Ylivieskan tase on laskujen mukaan jo yli 11 miljoonaa euroa miinuksen puolella ja tämä pitäisi pystyä nollaamaan vuoden 2023 loppuun mennessä.

Tosin koronapandemian vuoksi kuntalain mukaiseen takarajaan on tulossa venyvyyttä, mutta sekin on vain väliaikaista lievitystä, kun katsotaan talouden koko kuvaa.

Ylivieska elää parhaillaan historiallisen isojen investointien aikaa, kun muun muassa kaksi uutta isoa koulukokonaisuutta valmistuu yhtä aikaa ja vireillä on ollut muitakin suuria investointikohteita.

On ymmärrettävä myös se, että tämä tilanne ei ole pysyvä. Koulujen valmistuttua investointibudjetti tippuu "normaalille" tasolle, mikä näkyy suoraan myös kaupungin menopuolella. Toki talouden nykyiseen tilaan löytyy muitakin selittäviä tekijöitä, mutta tämä on niistä merkittävimpiä.

Ylivieska on tietoisesti halunnut panostaa kaupungin elinvoimaisena pitämiseen ja palveluihin. Kasvukaupungin ongelmat näkyivät esimerkiksi koulupuolella ja nyt tämä asia on saamassa ratkaisunsa, kun riittävät ja uudet tilat valmistuvat.

Palvelut maksavat ja siihen on veronmaksajan tässä tilanteessa tyytyminen. Ei koulua voi loputtomiin parakissakaan käydä.

Ismo Kunelius

ismo.kunelius@kalajokilaakso.fi

On ymmärrettävä myös se, että tämä tilanne ei ole pysyvä.

#