torstai 24.6.2021 | 18:58
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Ylivieskan tuloveroksi esitetään 23,00 prosenttia - Kaupunginhallitus: Kun palvelutasoa nostetaan, se pitää maksaa

Hannu Verronen
Ti 27.10.2020 klo 09:45

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Ylivieskan kaupunginhallitus päätti yksimielisesti esittää valtuustolle, että kaupungin tulovero korotetaan yhdellä prosenttiyksiköllä 23,00 prosenttiin. Kaupunginhallitus lähti siitä samasta kuin asiaa valmistellut talousjohtaja Joonas Yliluoma: kun palvelutasoa nostetaan, se pitää maksaa. Syksyllä 2021 otetaan käyttöön Taanilan yhtenäiskoulu ja Kaisaniemen yläkoulu.

Kaupungin panostukset uuteen infraan ovat Taanilan liikennejärjestelyt, ydinkeskustan ja aseman seudun järjestelyt, mukaan lukien radan kevyen liikenteen alitus.

Ylivieskan pitäisi saada katettua taseensa mittava alijäämä vuoteen 2023 mennessä. Ennuste alijäämästä on vuoden 2020 jälkeen 11,1 miljoonaa euroa. Joka vuosi alijäämää pitäisi maksaa pois 3,7 miljoonaa euroa, jotta kaupunki pystyisi itsenäisesti hoitamaan kuntalain asettamat talousvelvoitteet.

Kuntaveron yhden prosenttiyksikön korotus tuomassa kaupungille lisää rahaa kaksi miljoonaa euroa. Siitä yli puolet menee ensi vuonna uusiin kouluihin ja uuteen infraan.

Talousjohtaja on laskenut korotuksen vaikutuksia yksittäiselle veromaksajalle. Jos henkilö tienaa 3 000 euroa kuussa, valmisteltu korotus tekisi hänelle veroja vuodessa lisää 300 euroa.

– Jos valtio pidentää kuntien mahdollisuutta tasapainottaa taloutta, se ei vähennä kaupungin paineita korottaa ensi vuoden tuloveroa, talousjohtaja on todennut jo aiemmin.

Kiinteistöveroprosentit kaupunginhallitus pitää esityksessään valtuustolle ennallaan. Ylivieskassa yleinen kiinteistöveroprosentti on 1,30, vakituisten asuinrakennusten 0,70, muiden asuinrakennusten 1,15, voimalaitosten 3,10 ja rakentamattoman rakennuspaikan 3,00 ja yleishyödyllisten yhteisöjen 0,00 prosenttia.

Ylivieskan kaupungin dynaamisuutta kuvaa se, että pystyy verottamaan myös rakentamattomia rakennuspaikkoja.

Aiemmin kerrottua:

Ylivieskassa valmisteltu tuloveron nosto 23 prosenttiin - Talousjohtaja Joonas Yliluoma: Paljon investoineen kaupungin imago kestää korotuksen

#