perjantai 25.9.2020 | 05:17
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Ismo Kunelius Päätoimittajalta-palstalla: Verotus kiristyy vääjäämättä

Ke 16.9.2020 klo 07:00

Elämme vaikeita talouden aikoja. Tuo ei ollut mikään uutinen.

Tätä kirjoitettaessa hallitus yrittää löytää ratkaisuja pitkään listaan hankalia kysymyksiä talousarvioneuvotteluissaan. Budjettiriihen loppumisen ajankohta ei ole selvillä, eikä moni muukaan asia.

Yksi kuitenkin on varmaa. Koronakriisin keskellä luvassa on vain vaikeita ratkaisuja, joiden jälkeen maan talous sukeltaa entistä vaikeampaan jamaan. Valtiovarainministeri Matti Vanhasen sanoin valtiovarainministeriön esityksessä oleva seitsemän miljardin euron alijäämä kasvaa vielä "merkittävästi".

Korona koettelee taloutta kovalla kädellä ja laajalla sektorilla. Koko maailmassa vallitsee nyt suuri epävarmuuden tila, joka luonnollisesti heijastuu suoraan ensi vuoden budjettiin. Talousarviota tehtäessä talouden arvioiminen on vieläkin vaikeampaa kuin niin sanottuina normaaleina aikoina.

Asiaa ei ainakaan helpota se, että koronan kurjistamassa maailmassa valtion rahalliseen tukeen kohdistuu suuria toiveita. Kunnat ja elinkeinoelämä odottavat valtiolta apua ja näihinkin toiveisiin riihi etsii ratkaisuja, jotka eivät varmasti tyydytä kaikkia.

Kuntapäättäjät odottavat nyt suurella mielenkiinnolla, millaista taloudellista apua budjettiriihen lopputulos mahdollisesti tarjoaa. Kuntatalous ei ole hyvässä jamassa missään maan kolkassa, mutta monet kunnat ovat selvinneet koronan vaikutuksista paremmin kuin kevään synkkinä hetkinä laskettiin.

Esimerkiksi Ylivieskassa elokuussa esitelty osavuosikatsaus ei ollut niin synkkä kuin aiemmin pelättiin.

Toisaalta Ylivieskan talousluvut ovat olleet jo pitkään mollivoittoista luettavaa. Kaksi huonoa vuotta tiputtivat kaupungin taseen lähes 11 miljoonaa euroa alijäämäiseksi jo ennen kuin koronapandemiasta oli mitään tietoa.

Tässä tilanteessa valtiokaan ei auta niin paljon, etteikö tuloveroprosentin nostaminen nousisi ajankohtaiseksi ja suorastaan pakolliseksi vaihtoehdoksi Ylivieskassa – niin ikävää kuin se valtuutettujen mielestä onkin.

Talousjohtaja Joonas Yliluoman mielestä kaupungin tuloveroprosenttia olisi pitänyt korottaa jo tälle vuodelle puolella prosenttiyksiköllä, mutta esitys ei mennyt viime syksynä läpi. Tänä syksynä menee, mutta kysymys kuuluu, riittääkö puoli prosenttiyksikköä enää.

Verotuksen kiristäminen ei ole koskaan kuntalaiselle iloinen asia, mutta jatkuvan nurinan sijasta on hyvä ajatella myös vaihtoehtoja. Itse maksan mielelläni piirun verran kovempaakin veroa, jos sillä pystytään turvaamaan peruspalvelut edes kohtuullisen hyvällä tasolla.

Ismo Kunelius

ismo.kunelius@kalajokilaakso.fi

#