perjantai 25.9.2020 | 06:35
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kallio-yhtymä kampanjoi ihmisiä tekemään oman lääkelistan – Torstaina on maailman potilasturvallisuuspäivä

Hannu Verronen
Ke 16.9.2020 klo 09:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Omasta potilasturvallisuudestaan voi huolehtia pitämällä listaa käyttämistään lääkkeistä. Ajantasainen lääkityslista on helppo esittää asioidessaanterveyskeskuksessa tai apteekissa. Lääkityslistaa tehdessä pitää huomioida lääkärin määräämät reseptilääkkeet, itsehoitolääkkeet, ravintolisät ja rokotteet. On hyvä kirjata myös annos ja käyttötarkoitus.

Peruspalvelukuntayhtymä Kallio osallistuu torstaina 17. syyskuuta maailman potilasturvallisuuspäivään. Yhtymä kannustaa alueemme asukkaita päivittämään oman lääkelistansa ajan tasalle. Kallio-yhtymä jakaa somessa lyhyitä videoita henkilöstö- ja potilasturvallisuuteen liittyen.

– Lääkelista voi olla paperilla tai sähköisesti ylläpidetty. Muodolla ei ole väliä. Lääkityslista voi olla käsin kirjoitettu paperille tai esimerkiksi potilasjärjestön lomakkeella. Yhteenveto reseptilääkkeistä pitää täydentää itsehoitolääkkeillä ja ravintolisillä, kuntayhtymä opastaa.

Yhteenvedon reseptilääkkeistä voi saada vastaanotolta, apteekista tai tulostaa itse Omakanta-palvelusta.

– Listalla pitää olla vain ne lääkkeet, joita oikeasti käyttää. Tietokoneella voi listan laatia esimerkiksi www.laakekortti.fi -verkkopalvelussa, Kallio-yhtymä muistuttaa.

Älypuhelimen sovelluskaupasta ladattuun sovellukseen voi laatia lääkityslistan.

– On tärkeää ylläpitää vain yhtä ajantasaista lääkityslistaa ja päivittää sitä, aina kun lääkityksessäsi tapahtuu muutoksia. Apua lääkityslistan laatimiseen voi pyytää terveydenhuollosta tai apteekista

Kallion alueen kuntien Ylivieskan, Nivalan, Sievin ja Alavieskan apteekit osallistuvat potilasturvallisuuspäivään jakamalla viikon aikana lääkityslistoja.

Maailman potilasturvallisuuspäivää vietetään toista kertaa. Tänä vuonna potilasturvallisuuspäivän teema on "henkilöstön turvallisuus on potilas- ja asiakasturvallisuutta". Se painottaa sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöiden turvallisuuden ja potilas- ja asiakasturvallisuuden yhtymäkohtia. Potilas- ja asiakasturvallisuus kattaa sosiaali- ja terveydenhuollon hoidon, hoivan ja palvelut niin julkisella kuin yksityisellä sektorilla.

Teema liittyy vahvasti käsillä olevaan koronatilanteeseen, joka haastaa terveydenhuollon henkilökuntaa aivan uudella tavalla. Vaikka Kallion alueella koronatilanne on ollut jo pitkään rauhallinen, huolelliset suojaustoimet ja poikkeusjärjestelyt esimerkiksi vastaanottotoiminnassa näkyvät kalliolaisten arjessa.

Kuntayhtymän somekanavissa jaetaan lyhyitä videoita siitä, miten Kallio turvaa henkilöstön työskentelyä ja samalla potilaidensa ja asiakkaidensa terveyttä ja hyvinvointia. Ajantasainen lääkityslista tukee turvallista hoitoa. Maailman potilasturvallisuuspäivän tavoitteena on myös lisätä kansalaisten osallistamista terveydenhuollon turvallisuuteen liittyvissä asioissa.

"Listalla pitää olla vain ne lääkkeet, joita oikeasti käyttää

#