maanantai 3.10.2022 | 17:55
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Sievin talous sukeltaa pakkasen puolelle: "Se ei vielä ole kuralla, mutta menossa siihen suuntaan"

Hanna Soini
Ti 18.8.2020 klo 19:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Sievin kunta hakee valtiolta harkinnanvaraista valtionosuuden korotusta 700 000 euron edestä. Syynä on se, että talousarvion mukaan tilinpäätös jää sen verran alijäämälle. Tilinpäätös oli tappiollinen myös viime vuonna.

– Muutos on raju, koska Sievin taloustilanne on ollut aiemmin hyvä. Se ei vielä ole kuralla, mutta menossa siihen suuntaan, Sievin kunnanjohtaja Mauno Ranto sanoo.

Talousvaikeudet johtuvat erikoissairaanhoidon kulujen kasvusta, työttömyyden lisääntymisestä ja verotulojen vaatimattomasta kasvusta. Korona vaikeuttaa tilannetta entisestään.

Sievin kunta on tänä vuonna saanut jo noin miljoona euroa etukäteen maksettua valtionosuutta ja yhteisöveroa, mutta talous menee silti pakkasen puolelle. Saatua valtionosuutta peritään osittain takaisin ensi vuonna.

Tilannetta helpotta se, että kunnalla on aiemmilta hyviltä vuosilta vielä jäljellä jonkin verran rahaa puskurina. Sievissä on myös tehty toimia talouden parantamiseksi jo ennen koronaa.

Tänä vuonna kunta on säästänyt lomauttamalla henkilökuntaa. Myös Jokikylän koulu aiotaan lakkauttaa ensi vuonna ja tulevina vuosina lakkautusuhan alle tulee myös muita kyläkouluja. Suunnitelmissa on lisäksi keventää hallintorakennetta. Myös verotusta aiotaan nostaa.

– Nyt työllisyysastetta pitäisi saada nostettua ja kuluja leikattua. Valopilkkuna on Teho Filterin maskien tuotanto, joka on tuonut lisää työpaikkoja.

Valtiovarainministeriö päättää, myönnetäänkö Sieville haettua rahamäärää.

#