maanantai 3.10.2022 | 17:47
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Susi kävi uudestaan lampaiden kimppuun Kalajoen Letolla, alueella tehty pedosta useita näköhavaintoja – Lampuri Lasse Heikkilä on menettänyt susille pian 50 lammasta

Laura Läspä
Su 16.8.2020 klo 17:07 | päivitetty su 17:52

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Kalajoen Letolla susi on hyökännyt uudestaan lampaiden kimppuun tällä viikolla.

Keskiviikon ja torstain välisenä yönä tapahtuneen hyökkäyksen jäljiltä seitsemän lammasta on kuollut tai jouduttu lopettamaan vammojen vuoksi. Kolme lammasta on edelleen teillä tietämättömillä.

Ensimmäisen kerran Letolla laiduntavien lampaiden kimppuun käytiin kaksi viikkoa sitten. Silloin eläimiä kuoli tai jouduttiin lopettamaan yhteensä 37.

Lampuri Lasse Heikkilä vahvistaa, että kahden hyökkäyksen jäljiltä 76 uuhen laumasta elossa on enää 29 yksilöä. Kyseessä saattaa olla Suomen suurin lammasvahinko.

– Ajattelin aluksi, että kyseessä olisi vain yhden kerran isku, mutta nyt on selvästi käynyt ilmi että näin ei ole, Heikkilä sanoo.

Heikkilän suomenlampaat ovat Letolla maisemanhoitotöissä jakokunnan mailla. Ennen parin viikon takaista susihyökkäystä eläimet ovat saaneet laiduntaa rauhassa.

– Tietysti toivon, että loput lampaat saisivat olla rauhassa. Niillä on kauhea stressi päällä, säikähtävät jokaista risahdusta. Saa nähdä millaisia näistä lopuista lampaista tulee, Heikkilä sanoo.

Lampaita on tarkoitus pitää Letolla vielä yli kuukauden ajan. Toistaiseksi Heikkilä ei aio hakea loppuja lampaitaan pois.

– Siinä samalla alueella on lisää lampaita. Epäilen, että vahinko vain siirtyisi seuraavaan paikkaan.

Heikkilä ei osaa arvioida tarkkaan, kuinka suuresta taloudellisesta vahingosta on kyse, mutta joka tapauksessa merkittävästä. Yhden uuhen ostohinta lähtee kolmesta sadasta eurosta. Sen lisäksi uuhien oli tarkoitus karitsoida keväällä. Menetettyjen karitsojen vuoksi taloudellinen vahinko tulee vielä kertautumaan.

Suoria kustannuksia Heikkilälle on tullut eläinlääkärilaskuista ja raatokuljetuksista.

– Kyllä se aika hankalalta tuntuu, Heikkilä myöntää.

Alavieskalaisella Lasse Heikkilän omistamalla lammastilalla on yhteensä 280 uuhta.

PetoyhdyshenkilöMika Ängeslevä kertoo, että Letolla on tehty useita näköhavaintoja susista kuluvan viikon aikana. Esimerkiksi sunnuntaina havaintoja tehtiin sekä kasitiellä että Äijän sataman läheisyydessä puolen päivän aikaan.

Kasitien havaintopaikasta on matkaa lammasaitaukselle noin kolme kilometriä. Letolla sijaitsee lammaslaitumen lisäksi kesämökkiasutusta sekä luontopolku, jonne pääsee Hiekkasärkiltä.

– Näköhavaintojen perusteella susia liikkuu alueella kaksi, Ängeslevä kertoo.

Ängeslevän mukaan sudet liikkuivat ensin öisin, mutta nyt näköhavaintoja on tehty myös keskellä päivää. Sudet eivät tunnu karttavan ihmisiä.

– Joku ratkaisuhan tässä täytyisi saada. Päätös on kuitenkin viranomaisten, Ängeslevä sanoo.

Lue myös:

Lampaita tapettiin ja raadeltiin lähellä Leton loma-asutusta ja luontopolkua Kalajoella – poliisilla ei ole tässä vaiheessa tehtävää susien suhteen: "Ihmiselle ei aiheutunut suoraa vaaraa"

Jäljistä päätellen sudet ovat raadelleet ja tappaneet lampaita Leton alueella Kalajoella – Sunnuntai-iltaan mennessä 24 kuollutta lammasta: "En muista vastaavaa", sanoo petoyhdyshenkilö

Eläkeläinen Timo Heikkilä suojeli yöllä susien kohteeksi joutunutta lammaslaumaa Kalajoella: "Ei niiden tarkoitus ollut syödä vaan leikkiä"

#

Kommentoi 7 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.