perjantai 25.9.2020 | 08:03
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

THL suosittaa kasvomaskin käyttöä tungoksessa myös Pohjois-Pohjanmaalla

Käsienpesu ja turvavälit ovat yhä tärkeimmät keinot ehkäistä koronatartuntoja

Pirjo Kunelius
To 13.8.2020 klo 15:34

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittaa kasvomaskin tietyissä tilanteissa toisten suojaamiseksi niiden sairaanhoitopiirien alueilla, joissa koronatartuntoja on todettu kahden viimeisen viikon aikana. Näin maskisuositus koskee myös Pohjois-Pohjanmaata.

Suositus ei koske työyhteisöjä. Niiden kohdalla asiantuntijalaitoksena toimii Työterveyslaitos.

Alueelliset tartuntatautiviranomaiset voivat antaa alueellaan omia täydentäviä tai rajatumpia suosituksia, jotka perustuvat niiden omaan riskinarviointiin.

THL suosittaa maskin käyttöä joukkoliikenteessä, jossa lähikontakteja on vaikeaa välttää. Tai mikäli on matkalla koronavirustestiin tai odottaa testin tulosta ja on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella. Myös mikäli palaa riskialueelta Suomeen ja siirtyy maahantulopaikasta, kuten lentokentältä, karanteeniin. Maskia suositellaan, jos on karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.

Kasvomaskia voi käyttää edelleen myös muissa tilanteissa, jos turvavälien pitäminen on mahdotonta.

– Koronaviruksen leviämisen riski kasvaa nyt kun arki alkaa ja ihmiset alkavat liikkua enemmän. Nyt on lisäksi selvää, että tartuntariski on erityisen suuri tungoksessa. Kasvomaskit ovat yksi keino lisää ehkäistä epidemian kiihtymistä, sanoo THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta.

Kasvomaski on yksi keino ehkäistä koronavirustartuntojen leviämistä. Ensisijaisen tärkeää on edelleen noudattaa 1-2 metrin turvavälejä aina kun mahdollista, pestä käsiä, yskiä hihaan tai kertakäyttöiseen nenäliinaan sekä välttää kasvojen koskettelua.

Oireisena tulee välttää sosiaalisia kontakteja ja hakeutua välittömästi koronatestiin.

Kalajokilaakso julkaisi verkossa 9.8.2020 jutun, jossa peruspalvelukuntayhtymä Kallion hygieniahoitaja Miia Huhtanen opasti kasvomaskien oikeaoppiseen käyttöön. Pääset lukemaan jutun tästä linkistä:

Kasvomaskien kanssa tarkkuus on valttia – Katso kuvalliset ohjeet maskin pukemisesta ja yleisistä mokista – Väärin käytetystä maskista on jopa haittaa

#