perjantai 25.9.2020 | 05:42
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Teema

Kevythirsi on mieluisaa omatoimirakentajille – Rautiolainen Tuomo Okkonen osti kylältä teollisuushallin ja valmistaa nyt monenlaisia hirsituotteita

Seppo Kangas
Ti 21.7.2020 klo 07:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Entisessä Marlonin teollisuushallissa Kalajoen Rautiossa on taas vilskettä ja vipinää. Syntyperäinen rautiolainen Tuomo Okkonen osti viime marraskuussa teollisuuskiinteistön, investoi koneisiin ja ryhtyi päätoimiseksi puualan yrittäjäksi. Eikä ole päätöstään katunut.

– Kiitollinen saa olla, että tavara on käynyt hyvin kaupaksi, vaikka ajat ovat tällaiset. Ihmisillä on ollut aikaa ehostaa pihapiiriä ja itsekin rakennella, Okkonen tuumailee korona-ajan vaikutuksia.

Salvauskoneen käyttö sujuu Tuomo Okkoselta rutiinilla.
Seppo Kangas

Maa- ja metsätaloudesta aiemmin toimeentulonsa hankkinut Tuomo Okkonen aloitti jo vuonna 2014 sivutoimisesti hirsituotannon ja perusti yrityksen. Okkosen Puutuotteen ensimmäinen tuote oli pyöröhirsi.

– Ajatus lähti siitä, kun ajoin kerran rahtia yhdelle puuverstaalle. Touhu kiinnosti niin paljon, että hommasin kotipaikalle talliin kamppeet pyöröhirsien tekoon.

Nyt pyöröhirret ovat jääneet odottamaan seuraavaa koneinvestointia. Entisten koneiden kapasiteetti ja tehokkuus jäivät yrityksen nykytoimintaan liian pieniksi.

– Jossain vaiheessa varmaan pyöröhirretkin tulevat taas mukaan, Tuomo Okkonen uskoo.

Kun kysyntä kasvoi ja toiminta laajeni vuosittain, tuli eteen päätös, ryhtyäkö tosissaan hirsituotteiden valmistukseen.

– Melkein naapurista vapautui sitten hallitilaa melkein tuhat neliötä. Ei sitä kauan tarvinnut miettiä, kun kaupat tehtiin.

Tyhjä halli ei vielä tuota yrittäjän kassaan muuta kuin kuluja. Konehankinnat olivat oma lukunsa yrityksen kehittämisessä.

– Niitä on haalittu eri puolilta Suomea. Niin ikävää kuin se onkin, konkurssipesiltä niitä usein löytyy. Ja toisen romu voi olla toisen aarre, Tuomo Okkonen naurahtaa.

Viimeisin hankinta on peräti 12 metriä pitkän hirren työstöön soveltuva linja, jonka Okkonen hankki Pyhäjärveltä Peura-talojen konkurssipesältä.

Tuoreimpana investointina Tuomo Okkonen hankki konkurssipesästä hirsityöstölinjan, joka mahdollistaa jopa 12 metriä pitkien hirsien työstäminen.
Seppo Kangas

– Käytettyjä koneita pitää aina vähän remontoida. Kaikki koneet on ostettu näkemättä ja laitettu sitten iskukuntoon täällä.

Tuomo Okkosessa on aimo annos konemiehen ellei peräti insinöörin vikaa. Hän kertoo tykkäävänsä koneiden laittamisesta ja erityisesti tuotannon kehittämisestä ja suunnittelusta.

– Puolet yrittämisen ilosta tulee prosessin ja konekannan suunnittelusta. Saatan iltaisin jäädä katselemaan ja mietiskelemään, miten homma voisi kehittää. Ja ideoita kyllä riittää! Joskus ne toimivat, joskus ei.

Kysynnän kasvun myötä Okkonen ylitti monelle mikroyrittäjälle merkittävän kynnyksen ja palkkasi ensimmäisen työntekijän.

– Ettei tarvitse myydä niin paljon eioota.

Nyt tuotannossa on useampaa kevythirsimallia, massiivihirttä sekä lamellihirsiä.

– Joustavuus asiakkaan tarpeiden mukaan on perusajatus meillä. Ei ole syrjitty metritavaran myyntiä. Kun joku joskus kysyi, mikä on pienin erä, jonka teemme, niin vastasin, että metristä lähdetään liikkeelle.

– Usein asiakas tulee jonkun valmistuotteen piirustusten kanssa ja haluaa tehdä vähän erilaisen. Yhdessä katsotaan ja tehdään asiakkaan toiveiden mukaan. Sillä me erotumme massasta.

Kaikki Okkosen Puutuotteen tuotanto menee suoraan asiakkaille, vaikka tuotannossa on useita valmiitakin tuotteita. Sopimustuotantoa jälleenmyyjille yrityksellä ei ole.

– Rakennusliikkeitä on vakituisina asiakkaina, Tuomo Okkonen mainitsee.

Omien valmiiden tuotteiden kirjo on aikamoinen. Pienintä päätä edustaa postilaatikkoteline ja toisessa päässä ovat varastot, saunat ja kesämökit. Väliin mahtuu pyörä- ja roskakatosta, koirankoppia ja erikokoisia puulatoja.

Myös valmiit tuotteet kuuluvat Okkosen Puutuotteen valikoimiin.
Seppo Kangas

– Taloja ei ole tehty, ainakaan vielä.

Trendit muuttuvat myös hirsirakentamisessa. Jos olivat harjakattoiset perinneladot kysyttyjä puuliitereiksi jokunen vuosi sitten, nyt muotia ovat pulpettikattoiset city-ladot.

– Muutama vuosi sitten kaikkien piti saada mutterikota pihalle. Nyt niitä ei kysy juuri kukaan, Okkonen kuvailee.

Okkosen Puutuotteen asiakaskunta tulee kaikkialta Suomesta. Kysyntää on ainakin tähän saakka ollut enemmän aivan lähialueen ulkopuolella.

– Melkein aina toimitus lähtee yli sadan kilometrin päähän. Etelä-Suomeen menee paljon ja samoin pohjoiseen.

Tuomo Okkonen kertoo pitävänsä tärkeänä tuotteiden kotimaisuutta ja mielellään vielä lähialueen raaka-aineita. Puu, joka on pääasiassa kuusta, tulee pääosin Junnikkalan sahalta Kalajoelta ja HaSa:lta Haapajärveltä.

Sen lisäksi, että Tuomo Okkonen nauttii yrityksensä tuotannon tehostamisesta ja koneellistamisesta, hän toisaalta sanoo arvostavansa käsityötä.

– Oli hienoa oppia käsin veistämisen taito. Ehkäpä joku päivä opiskelen senkin.

Yhdessä katsotaan ja tehdään asiakkaan toiveiden mukaan. Sillä me erotumme massasta.

#