torstai 13.8.2020 | 16:48
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kalajoen kaupunginvaltuusto hylkäsi Kokkokankaan kaavan äänestyksen jälkeen – Kaavaa käsiteltiin kaikkiaan seitsemän vuotta

Sari Passoja-Verronen
Ti 16.6.2020 klo 21:35 | päivitetty ke 08:44

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Kalajoen kaupunginvaltuusto pisti pisteen Kokkokankaan tuulivoimala-alueen osayleiskaavan käsittelyyn ja päätti äänestyksen jälkeen hylätä sen äänin 22-11.

Kaupunginhallitus esityksenä oli kaavaehdotuksen hylkääminen. Raili Myllylä (kesk.) esitti kaavan hyväksymistä ja Hanna Saari (kok.) kannatti sitä.

Saari totesi myllyjen tuovan Kalajoelle lisätuloja, joita nyt kaivataan.

– Jos vastakkain ovat raha ja kuntalaiset, niin myös maanomistajat ovat kuntalaisia, hän muistutti.

Sari Alajoki (kesk.) vastusti kaavan hyväksymistä, koska alueen asukkaat vastustavat sitä.

Myös Fanni Pöntiö (kesk.) pyysi ottamaan huomioon asukkaiden kannan. Hän uskoo, että jos alueelle tuulivoimaa nousee, se voi nopeuttaa sivukylien autioitumista.

Jenni Ekoluoma (kesk.) totesi, että luonnonrauhaa ei voi hinnoitella, sen voi vain menettää.

Aulis Vuotila (kesk.) puolestaan koki, että tuulivoimaloista voisi olla pikkukylällä hyötyä, niiden ansiosta esimerkiksi tiet voitaisiin saada parempaan kuntoon.

Hanna Halmeenpää (vihr.) muistutti, ettei Kalajoella kaiken kaikkiaan olla tuulivoimaa vastaan.

– Mutta voimmeko olla niin tuulivoimamyönteinen kunta, että emme voi todeta, että nyt riittää.

Jukka Rahja (kesk.) sanoi, ettei ei ole tuulivoimavastainen, mutta oli kuitenkin kaavan hylkäämisen puolella.

- En haluaisi olla missään tekemisissä sellaisen yrityksen kanssa, joka uhkailee korvauksilla, jos ei saa lupaa, vaikka niihin ei ole perusteita.

Kokkokankaan kaavaa on käsitelty kaikkiaan seitsemän vuotta. Valtuusto hylkäsi sen kertaalleen jo elokuussa 2018 äänin 27–5, mutta tuo päätös kaatui muotovirheeseen. Tuulivoimatoimija valitti hallinto-oikeuteen, joka kumosi päätöksen, koska sen perusteluja ei ollut kirjattu pöytäkirjaan. Viimeksi valtuusto käsitteli kaavaa tammikuussa, jolloin kaava palautettiin uuteen käsittelyyn kaavoitus- ja elinvoimalautakunnassa tehdyn muotovirheen vuoksi. Myös silloin kaupunginhallitus esitti kaavan hylkäämistä.

Vuoden 2019 tilinpäätös sai valtuuston yksimielisen hyväksynnän ja se myönsi vastuuvapauden kaupungin hallintoa ja taloutta hoitaneille toimielinten jäsenille ja tehtäväalueiden johtaville viranhaltijoille. Vuoden tulos oli miinuksella 38 876,47 euroa, mutta 53 923,33 euron poistoerojen jälkeen ylijäämäksi kirjattiin 15 046,86 euroa.

Jäteasiat puhuttivat myös valtuutettuja. Vestia Oy on kehittämässä kuntalaisten jätehuollon palvelutarjontaa uudistamalla hyötyjäteasemaverkostoa kohti itsepalveluautomatisointia, jolla parannetaan nykyistä palvelun saatavuutta merkittävästi. Kalajoki olisi yksi neljästä pilottikunnasta, jossa uudistarakentamista on tarkoitus kesän aikana aloittaa.

Kaupunginvaltuusto päätti äänestyksen jälkeen, että Kalajoen kaupunki sitoutuu omavelkaiseen takaukseen hyötyjäteaseman investointiin Kuntarahoitus Oyj:n 400 000 euron suuruisen lainan pääoman, koron, viivästyskoron ja perimiskulujen maksamisesta. Kaupunki perii takauksesta vuosittaisen 0,5 prosentin suuruisen takausprovision takausvastuun kohteena olevan lainan jäljellä olevasta pääomasta. Kaupunki edellyttää takaukselle Vestia Oy:n antamaa vastavakuutta, jonka määrä on 80 prosenttia kaupungin myöntämästä takaussummasta.

Päätös syntyi äänin 32–2. Markku Pasanen (kesk.) esitti, ettei takausta myönnettäisi. Hanna Saari (kok.) kannatti esitystä. Saari (kok) oli huolissaan, ettei tällä investoinnilla tulla sorsimaan paikallisia yksityisiä jäteasemia. Vestian toimitusjohtaja Olavi Soinio totesi heidän täyttävän lakisääteisiä tehtäviä.

#