Paikallisuutiset

Ylivieskassa oppilailla intoa palata kouluun – Koulukyydit pystytään järjestämään

Näin Kiviojan koululla on joskus juostu. Kun kouluun palataan, halutaan estää lähikontaktien syntyminen.
Näin Kiviojan koululla on joskus juostu. Kun kouluun palataan, halutaan estää lähikontaktien syntyminen. Kuva: Arkistokuva Juhani Rintakumpu

Ylivieskan perusopetuksen oppilaat ovat torstaina pääsääntöisesti palaamassa koululle lähiopetukseen innolla. Kiviojan koulunjohtajaKosti Lehtiniemi arvioi, että noin 10 oppilaalle myönnetään lupa koulusta poisjäämiseen. Määrä on vähäinen, kun koululla on 215 oppilasta.

– Poisjäämisiin on perusteltu syy. Kyse on riskiryhmäläisyydestä, jollei muuten niin oppilaan läheisen ihmisen kautta. Varotoimenpiteenä koulusta poisjääntiä ei ole haettu.

Koko henkilökunta on tulossa niin ikään töihin. Kiviojan 11 opetusryhmälle on jokaiselle oma opettajansa ja sen lisäksi koululla työskentelee eritysopettaja ja kieltenopettaja.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Koulunjohtaja on lähettänyt koteihin huoltajille oman Wilma-viestinsä ja opettajilta ovat sellaiset lähteneet tai lähtemässä luokilleen. Aiemmin koulutoimi on lähettänyt omat viestinsä koulutyöhön palaamisesta.

– Koulutyö rytmitetään nyt eri tavalla kuin miten se on ollut aiemmin.

Oppilaiden halusta tullaan kouluun Lehtiniemi on saanut henkilökohtaisen käsityksen, kun on pitänyt etäkokousta oman opetusryhmänsä oppilaiden kanssa.

–  Kouluun halutaan näkemään kavereita. Koulussa meillä on kuitenkin nyt tarkoitus pitää opetusryhmät erillään. Sen pyrimme myös käytännössä toteuttamaan ja sitä varten on laadittu suunnitelmat.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lähtökohtana on, että jokainen opettaja pitää oman opetusryhmänsä hallinnassaan ja erillään muista opetusryhmistä. Se huomioidaan myös välitunneilla, ruokailussa sekä ovissa kulkemisessa. Jokainen ryhmä saa omat nimikko-WC:nsä.

– Koululla on käytössä yhdeksän eri ulkoovea. Se auttaa pitämään opetusryhmät erillään toisissaan. Kokoontumiset luokille ovat omissa paikoissaan.

Paljon opetusryhmiä on aikomus viedä ulos, retkelle tai opiskelemaan. Väljyyttä on saatu muutenkin. Liikuntasaliin on saatu kaksi toisistaan eristettyä luokkatilaa ja kieliluokka on käytössä. Opetusryhmiä on pystytty siirtämään lisätiloihin niin, että kolmesta luokasta keskimmäinen on saatu muualle. Opetusryhmät voivat välttää kohtaamiset.

– Ruokailu tehdään niin, että opetusryhmät ovat erillään. Ruoat jakaa joku aikuinen. Sen käytännön otimme jo ennen etäopetukseen siirtymistä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ruokalassa voi syödä tai sieltä hakea ruokaa toiseen ruokailutilaan. Syöminen on porrastetusti.

Virallisten ohjeiden lisäksi Kiviojalla pyritään toimimaan muutenkin niin, että koulunkäynti on turvallista.

– Otamme käyttöön maalaisjärkeen perustuvia ohjeita, jotka lisäävät oppilaiden turvallisuutta. Käsihygieniaa esimerkiksi lisätään. Lähikontakteja pyritään välttämään. Liikuntatunnilla ulkona jalkapallo sopinee, hikisen koripallon kierrättäminen on eri juttu.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä