Paikallisuutiset

Ylivieskalaislähtöinen Hannu Rajaniemi on USA:n koronatutkimuksen tähtiä - "Rokotehanke helpotti omaa ahdistustani"

Ylivieskalaissyntyinen arvostettu tiedemies Hannu Rajaniemi ei ole unohtanut Ylivieskaa eikä suomalaisuuttaan.
Ylivieskalaissyntyinen arvostettu tiedemies Hannu Rajaniemi ei ole unohtanut Ylivieskaa eikä suomalaisuuttaan. Kuva: Zuzana Krejciova-Rajaniemi

Ylivieskalaislähtöinen tiedemies, yrittäjä ja kirjailijaHannu Rajaniemi, 42, on Yhdysvaltojen koronan vastaisessa taistelussa tunnettu henkilö. Bioteknologia-alan HelixNano-yrityksen toimitusjohtajana ja perustajana hänet tunnetaan siitä, että hän siirsi maaliskuussa yhdessä viikossa syöpälääketutkimusta tehneen yrityksensä tekemään tehokkaasti koronavirusrokotetta.

Rajaniemi tunnetaan myös 24. huhtikuuta esityksestään, että rokotetutkimuksen kaikki voimavarat pitäisi keskittää samoihin talkoisiin uuteen Manhattan-projektiin, jotta rokote saataisiin 12-18 kuukauden sijaan 6 kuukaudessa.

– Kun koronavirus kaikkine vaikutuksineen valkeni minulle maaliskuun alussa, se ahdisti minua. Sitten kun päätin 10. maaliskuuta käynnistää rokotehankkeen, ahdistukseni helpotti. Korona-ahdistustaan voi itse kukin meistä helpottaa teoin. Teko on sekin, että omalta osaltaan pyrkii estämään taudin leviämisen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Työ koronarokotteen tekemiseksi on ollut Rajaniemestä voimaannuttavaa, vaikka tekemistä on ollut paljon ja kiirettä on pitänyt.

– Kun rokotehankkeelle piti hankkia rahoitus ja tehdä samalla suunnitelmia yrityksemme kuuden muun työntekijän kanssa, yhtenä yönä ei tarvinnut nukkua lainkaan, hän kertoo.

Työtehtävänsä Rajaniemi sanoo hoitavansa suomalaisella tyyneydellä.

– Juureni eivät mihinkään katoa. Olen Mauno-isääni Ylivieskaan tiiviisti yhteyksissä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

HelixNano oli tehnyt aiemmin lupaavaa syöpälääketutkimusta, vuonna 2017 saavutettiin lupaavia laboratoriotuloksia. Syöpälääkkeen kehittämisen Rajaniemi ottaa henkilökohtaisesti.

– Äitini Mirja menehtyi 67-vuotiaana syöpään korkean hoitotason Suomessa vuonna 2015. Ajattelin tuolloin, että uudella teknologialla olisi löydettävissä universaali syöpälääke. Lopullinen tavoite on yritykselläni, että sellainen löytyy. Siihen HelixNano palaa, kun ensin koronarokote löytyy. Uskon, että koronatutkimus vauhdittaa myös syöpälääketutkimustamme.

HelixNano on pystynyt hyödyntämään syöpätutkimuksen tekniikoitaan koronatutkimuksessa.

– Pyrimme tekemään rokotteen, joka toimii COVID19:ää ja sen muunnelmia vastaan. Olettaa täytyy, että tämä koronavirus lähtee muuntumaan. Rokotteemme on tarkoitus toimia myös tulevia koronaviruksia vastaan, Rajaniemi toteaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

HelixNano pystyi tekemään omalla koronarokotteella ensimmäiset hiirikokeet jo 3. huhtikuuta.

– Tulokset olivat lupaavia. Kahden tai kolmen kuukauden sisällä rokotteet voivat olla valmiita kliinisiin tutkimuksiin ihmisillä. Ehkä nopeamminkin, jos löydämme sopivan yhteistyökumppanin kokeita vauhdittamaan.

Rajaniemi pitää realistisena, että HelixNano saa oman rokotteensa valmiiksi 12-18 kuukaudessa. Tuo on yleinen arvio siitä, kuinka kauan koronarokotteen valmistumisessa menee. Rajaniemi toivoo, että aikataulua pystyttäisiin nopeuttamaan.

Rokotteen saamisen nopeuttamiseksi Hannu Rajaniemi laati ystäviensä kanssa esityksen, jossa koronaviruksen nopeaksi taltuttamiseksi hajanaiset voimavarat yhdistettäisiin samaan projektiin.

– Arvioni on, että keskitetyt voimavarat, rahoitus ja yhtenäinen projektijohto saisivat rokotteen aikaiseksi kuudessa kuukaudessa. Se lopettaisi kansantalouksien pysähtyneisyyden, työpaikkojen menetykset ja lukuisat kuolemat.  Saavutettu rahallinen säästö olisi niin huomattava, että siihen verrattuna projektille laskemani 10 miljardin dollarin kulut olisivat pikkuraha.

Esimerkkinä yhteishankkeelle Rajaniemen käytti Manhattan-projektia, joka toi Yhdysvalloille atomipommin ennen natsi-Saksaa. Ennen Uusi Manhattan-esityksensä julkistamista Rajaniemi lähetti sen etukäteen valikoiduille henkilöille, muun muassa valkoiseen taloon, joka julkisti nyt viime viikolla samankaltaisen Poimunopeus-idean.

– Hyvällä idealla on aina monta keksijää, emmekä ota kunniaa itsellemme. Yhteistä projektia tarvitaan, koska inhimillisesti ottaen käymme historiallista eloonjäämiskamppailua, Rajaniemi pohtii.

Hannu Rajaniemi

On kehittämässä COVID19-koronavirukseen ja sen muunnoksiin rokotetta.

On bioteknologian yrityksen HelixNanon perustajia ja toimitusjohtaja ja tunnettu tieteiskirjailija.

Siirsi 10.-16. maaliskuuta syöpälääketutkimusta tehneen yrityksensä koronarokotetutkimukseen.

Esitti 24. huhtikuuta koronavirusrokotetalkoisiin yhtä, isoa projektia, jotta rokote saataisiin kuudessa kuukaudessa.

Teoreettisen fysiikan tohtori Edinburghin yliopistosta.

Perhettä on aviopuoliso, slovakialaissyntyinen Zuzana Krejciova-Rajaniemi.

Syntynyt Ylivieskassa 1978 , käynyt paikkakunnalla myös lukionsa.

Asuu San Franciscossa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä