tiistai 31.1.2023 | 16:18
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Demeca hakee osakeannilla vauhtia biokaasuteknologian vientiin ja kehitykseen – Yhtiön teknologiaa hyödynnetään useilla hiilineutraaliin tuotantoon tähtäävällä maitotilalla

KATARIINA ANTTILA
Ti 28.4.2020 klo 13:10

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

TALOUS

Haapavetinen maatalouden asiantuntijayritys ja biokaasulaitosvalmistaja Demeca Oy on käynnistänyt julkisen osakeannin. Tavoitteena on hankkia rahoitusta biokaasuteknologian jatkokehittämiseen, uusien innovaatioiden tutkimiseen ja saattamiseen kansainvälisille markkinoille.

Yhtiön tuotteilla on nähty merkittävä kasvupotentiaali Suomessa sekä globaaleilla markkinoilla. Vuonna 2019 yhtiön liikevaihto oli 5,1, miljoonaa euroa. Tavoitteena on liikevaihdon kasvattaminen 22 miljoonaan euroon vuoteen 2025 mennessä.

Demecan teknologiaratkaisuilla maatiloilla syntyvää lantaa muutetaan energiaksi. Lannasta saadaan biokaasua, joka korvaa fossiilisia polttoaineita. Biokaasulla voidaan tuottaa täysin hiilineutraalia sähkö- ja lämpöenergiaa ja sitä voidaan käyttää ajoneuvojen polttoaineena.

– Demeca ponnistaa 12 vuoden tuotekehitysputkesta ulos. Tuotteet ovat valmiina, referenssit olemassa ja me olemme aidosti valmiita kasvattamaan liiketoimintaa. Biokaasun tuotannolle on erittäin kova kysyntä, Demeca Oy:n perustaja ja toimitusjohtaja Pekka Vinkki tiivistää.

Biokaasulaitoksessa lannan ravinteet muuttuvat paremmin liukenevaan muotoon, jolloin lannoitevaikutus on parempi ja tarve ostolannoitteille vähäisempi.

– Karjanlannan jatkojalostus ja biometaanin jalostus ajoneuvokäyttöön on ympäristön kannalta erittäin tärkeä kehityskohde. Olemme pystyneet kehittämään tähän asti näitä asioita yhtiön nykyisten omistajien sitomalla pääomalla ja tulorahoituksella. Vahvistamme yhtiön taloutta tässä kohtaa, jotta nykyiset resurssit saadaan kohdennettua järkevästi ja voimme investoida tuotekehitykseen jatkossakin, Pekka Vinkki selventää osakeannin kohdentumista.

Demecan teknologiaa hyödynnetään usealla valiolaisella maitotilalla.

– Lannan jatkojalostus biokaasuksi parantaa ravinteiden kierrätystä ja mahdollistaa fossiilisten polttoaineiden korvaamisen. Maatilojen omat biokaasulaitokset ovat merkittävä tekijä ruoantuotannon hiilipäästöjen vähentämisessä, ja tässä kehityksessä myös Valion maitotilat ovat kasvavassa roolissa, kertoo Valion hiilineutraalin maitoketjun johtaja Juha Nousiainen. Valion tavoitteena on hiilineutraali maitoketju vuoteen 2035 mennessä.

#