maanantai 13.7.2020 | 10:11
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Yhteismetsä Pyhä-Kala tavoittelee uusia osakkaita

Seppo Kangas
Pe 27.3.2020 klo 09:10

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Yhteismetsä Pyhä-Kalan tavoitteena on laajentua Pyhä- ja Kalajokilaaksoissa. Metsänomistajille tarjotaan mahdollisuutta liittää metsätilansa yhteismetsään osuuksia vastaan.

– Yhteismetsä on helppo tapa omistaa metsää. Hoitokunta huolehtii käytännön asioista kuten puukaupoista ja metsänhoitotöistä, jolloin osakkaan metsänomistus on hyvin vaivatonta, sanoo hoitokunnan puheenjohtaja Juhani Kumpusalo.

Myös yhteismetsän näkökulmasta laajentuminen on perusteltua, koska siten kiinteiden kulujen osuus pienenee. Lisäksi yhteismetsä saa volyymihyötyjä puukaupassa ja metsänhoitotöissä.

Osakaskunnan kokous hyväksyi ensimmäisen toimintavuoden tilit sekä ylijäämän käytön viime viikon Ylivieskassa. Tämän vuoden hakkuutavoite on hieman yli 2 000 kuutiometriä, ja ensimmäiset kuviot on jo hakattu. Metsänhoitotoimenpiteet tehdään metsätaloussuunnitelmaa hieman nopeammalla tahdilla.

Projektipäällikkö Ari Karjalainen esitteli osakaskunnalle Tiedostava metsätilanomistus -hanketta, jonka avulla yhteismetsään liittyminen sujuu helposti. Yhteismetsä päätti käyttää hankkeen palveluja uusien osakkaiden saamiseksi.

Yhteismetsään liittyminen lähtee liikkeelle esiselvityksestä hoitokunnan kanssa. Mikäli liittyjä ja hoitokunta päättävät jatkaa prosessia, niin liitettäville tiloille laaditaan metsäsuunnitelma, jonka perusteella lasketaan liitettävän tilan arvo suhteessa yhteismetsään ja saadaan selville tilaa vastaavat yhteismetsäosuudet. Tämän jälkeen maanmittauslaitos toimituksessaan vahvistaa liittymisen ja yhteismetsäosuudet.

Tällä hetkellä liittyjälle tai yhteismetsälle ei arvolaskelmasta eikä maanmittauslaitoksen toimituksesta koidu kustannuksia, vaan nämä kustannukset katetaan käynnissä olevan hankkeen varoista. Hanke päättyy vuoden kuluttua.

Hoitokunnassa jatkavat puheenjohtajana Juhani Kumpusalo ja jäseninä Jukka Myllykoski ja Jari Nikunen sekä sihteerinä Jussi Rissanen.

Yhteismetsä Pyhä-Kala toimii metsänhoitoyhdistys Pyhä-Kalan toimialueella. Siinä on osakkaita 15 kpl ja sen pinta-ala on 545 hehtaaria.

#