lauantai 28.3.2020 | 18:59
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Urheilu

Norjan maajoukkuekin kiinnostaa – Ylivieskalaislähtöinen Arttu Niskakangas oli tehokkaana Norjan kiekkoliigassa

Jari Kangaskorte
Pe 27.3.2020 klo 10:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Ylivieskalaislähtöinen jääkiekkoilija Arttu Niskakangas teki vahvan esiinmarssin Norjan liigassa. Nousijajoukkue Narvik Hockeyn riveissä pelaava 31-vuotias hyökkääjä oli ensimmäisellä liigakaudellaan sarjan kolmanneksi paras maalintekijä 23 osumallaan. Samaan maalimäärään ylsivät Stjernenin kanadalaishyökkääjä Daniel Ciampini sekä Frisk Askerin ruotsalaishyökkääjä Hampus Gustafsson. Kolmikon edellä olivat kanadalaiset, Lillehammerissa pelaava Stephen Vigier 26 maalillaan sekä Stjernenin Braden Christoffer 25 maalilla.

– Hyvin meni oma kausi. Maaleja tuli aika tasaisesti läpi kauden, Niskakangas pohdiskeli.

Ylivieskalaiskasvatti on kuulunut seuransa tehokkaimpiin pelaajiin alusta lähtien. Narvikissa Niskakangas pelasi viidettä kauttaan.

– Nousijajoukkueena ja pienen budjetin seurana meitä ei paljon noteerattu ennakkoon. Tavoitteena oli välttää karsintapelit ja päästä kahdeksan parhaan joukkoon eli playoffeihin.

Runkosarjan kuudessa viimeisessä pelissä Narvik onnistui nappaamaan vain yhden pisteen ja tipahti yhdeksänneksi karsijan paikalle.

– Kovia hankintoja loppukaudeksi tehnyt Månglerud nousi meidän edelle neljän pisteen erolla. Månglerudin nimekkäimpiin hankintoihin kuuluivat NHL:ssä ja KHL:ssä komean uran tehnyt David Booth sekä HIFK:ssa monta kautta pelannut Corey Elkins, Niskakangas luetteli.

Koronaviruksen takia playoff-pelit ja karsintapelit jäivät Norjassa pelaamatta. Maan jääkiekkoliiton tekemän päätöksen mukaan liigassa jatkaa ensi kaudella samat kymmenen joukkuetta kuin tällä kaudella.

– Jotkut olivat ehdottaneet joukkuemäärän nostamista kahdella, jolloin kaikki karsintoihin päässeet joukkueet olisivat saaneet liigapaikan, mutta tämä ehdotus ei mennyt läpi.

Viime kauden kynnyksellä Niskakangas sai Norjan kansalaisuuden. Liigan pistepörssissä Niskakangas oli sarjan tehokkaimpia norjalaispelureita. Kutsua Norjan edustuspaitaan ei ole vielä tullut.

– Joidenkin huhujen mukaan olin ollut ehdolla Itävallan turnaukseen. Kiva olisi käydä kokeilemassa, jos kutsu tulisi Norjan maajoukkueeseen, ylivieskalaiskasvatti vinkkasi.

Kevään MM-kisoissa Norja olisi pelannut Suomen kanssa samassa lohkossa Sveitsissä.

Liigan pistepörssin voitti Norjan kiekkolegendoihin kuuluva Storhamarin Patrick Thoresen. NHL:ssä ja KHL:ssä mainetta niittänyt 35-vuotias kiekkoikoni tehtaili 44 pelissä tehot 21+43.

– Thoresen oli mukavan oloinen kaveri. Viimeisessä kotipelissä hän tuli samaan kuvaan lasten kanssa ja antoi mailan muistoksi nimmarilla varustettuna.

Ensi kauden suunnitelmiaan Niskakangas ei vielä paljastanut.

– Mielellään pelaisin jossain suuremmassa seurassa, jossa saisi pelata täysammattilaisena. Narvikissa olen käynyt myös töissä ja pelannut puoliammattilaisena. Perhe-elämä kärsii tästä eniten, kun ei ole juuri vapaa-aikaa ja kotona on pieniä lapsia. Narvikista tehdään pelimatkat lisäksi lentämällä ja vieraspelireissuilla menee kolme-neljä päivää, Niskakangas summasi.

Liigassa pelasi kaikkiaan kuusi suomalaista. Kalajoen JHT:ssä viime kaudet kiekkoillut jeppiskasvatti Niklas Sundfors siirtyi marraskuun lopulla pelaamaan loppukaudeksi liigan hännille jumiutuneeseen Grűneriin.

#