maanantai 13.7.2020 | 11:09
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Seppo Kangas pohtii pääkirjoituksessaan nykyaikaista kuntaviestintää

Seppo Kangas
Pe 27.3.2020 klo 06:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

27.3.2020

Ylivieskan kaupunginjohtaja Maria Sorvisto piti eilen torstaina kaupungin Facebook-sivulla suoran videopuheenvuoron eli live-lähetyksen. Kaupunki ei ole vastaavaa aiemmin tehnyt, eikä tällaisia ole muissakaan alueen kunnissa tiettävästi toteutettu.

Lähetystä seurasi Facebookin laskurin mukaan enimmillään yli 160 katsojaa. Mikään valtava määrähän se ei ole kaupungin väkilukuun suhteutettuna, mutta ensimmäiseksi kerraksi lupauksia antava. Epäilemättä tulos rohkaisee jatkamaan.

Pääaiheena kaupunginjohtajalla oli koronavirustilanne ja siihen liittyvät kaupungin toimenpiteet. Myös peruspalvelukuntayhtymä Kallion toimia katsauksessa sivuttiin. Lähetys kesti vajaan varttitunnin.

Kaupunkilaisilta pyydettiin Facebookissa myös kysymyksiä etukäteen. Jokunen niitä oli tullutkin. Tavoite oli siis tehdä tapahtumasta vuorovaikutteinen. Se olisi tietysti voinut onnistua paremminkin, mutta kuten sanottua, kokeilu oli ensimmäinen laatuaan.

Nykyaikainen kuntaviestintä on moni-ilmeistä ja vuorovaikutteista. Kauaksi on tultu niistä ajoista, kun riitti pelkkä tiedote kunnan ilmoitustaululla. Tai ilmoitus paikallislehdessä. Niitäkin toki vielä tarvitaan, koska sähköisen viestinnän välineet eivät ole kaikkien käytettävissä.

Ylivieskan kaupungin viestintä on Maria Sorviston aikana ottanut harppauksen monipuolisempaan ja modernimpaan suuntaan. Siihen on satsattu myös henkilöresursseja. Myös viestintä median suuntaan toimii moitteitta.

Vuorovaikutteisuus julkisen vallan ja kansalaisten välillä ei synny ilman toimivia välineitä ja tietoisia panostuksia siihen. Yksi ikiaikaisista vuorovaikutuskanavista on lehden yleisönosasto, jossa edelleenkin on säännöllisesti kaupungin toimiin liittyviä kannanottoja. Perin harvoin niihin tulee kaupungilta vastauksia – syystä tai toisesta.

Niin viranhaltijoilta kuin luottamushenkilöiltäkin saa toisinaan kuulla, että he eivät periaatteesta ryhdy keskustelemaan kuntalaisten kanssa yleisönosastossa. Kommenttien sävy on monesti vähättelevä: ikään kuin se olisi jotenkin vähempiarvoinen kuin joku muu foorumi.

Vilkas vuorovaikutus on yksi tehokkaimmista keinoista parantaa myös muuta kuntalaisaktiivisuutta. Vaikkapa äänestysprosenttia.

Nykyaikainen kuntaviestintä on moni-ilmeistä ja vuorovaikutteista.

#