tiistai 7.7.2020 | 21:10
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Ylivieskan kaupunki suunnittelee etäkokouksia – Kaupunginhallitus testaa sähköistä kokousta jo ensi maanantaina

Ismo Kunelius
To 26.3.2020 klo 13:25 | päivitetty to 16:40

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Koronakriisi lyö leimansa myös kunnalliseen päätöksentekoon. Jotkut päätökset viivästyvät vääjäämättä, kun luottamuselimet eivät poikkeusoloissa kokoonnu alkuperäisen aikataulutuksen mukaan.

Esimerkiksi Ylivieskassa puheenjohtaja Juha Pylväs päätti, että viime viikon maanantaille tarkoitettu kaupunginvaltuuston kokous jäi pitämättä. Sievissä taas kunnanvaltuusto on kutsuttu koolle ensi viikon torstaina.

Ylivieskan kaupunginjohtaja Maria Sorvisto toteaa, että esimerkiksi kaupunginhallituksen kokoontuminen alkuperäisen kevätkauden aikataulun mukaan on vielä avoin kysymys.

– Ohjeistuksemme toimielimille on se, että vain välttämättömät asiat käsitellään. Mieluummin myös niin, että kokousasioita kootaan ja toimielimet kokoontuisivat harvemmin käsittelemään enemmän asioita yhdellä kertaa, Sorvisto sanoo.

Hän jatkaa, että parhaillaan kaupunki selvittää sitä, voidaanko kokouksia pitää sähköisesti etänä.

– Hallintosääntömme ei tällä hetkellä tunnista sähköistä kokoustamista. Tätä asiaa valmistellaan, jotta kevään mittaan päästäisiin sellaiseen toimintamalliin. Pyrimme siihen, että pääsisimme pikkuhiljaa pitämään etäkokouksia sähköisesti, Maria Sorvisto linjaa.

Ylivieskan kaupunginhallitus pitää jo ensi maanantaina sähköisen kokouksen. Ylivieskan kaupungilla on käytössään luottamushenkilöille sähköinen kokoushallinta ja Microsoft Teams -sovellus, joten sähköisen etäkokouksen pitäminen on mahdollista.

Kaupunginhallitus testaa tässä harjoitustilaisuudessa sähköisen kokoushallinnan ja Teamsin toimivuutta. Kaupunginjohtaja esittää, että hallitus myös päättää järjestää poikkeustilan aikaiset kokouksensa etänä.

Kaupunginvaltuuston mahdolliset kokoontumiset ovat avoin kysymys Ylivieskassa.

– Joissakin kunnissa valtuustot ovat kokoontuneet ja meillä puheenjohtaja siirsi viime kokouksen eteenpäin. Tällä hetkellä ei toistaiseksi ole vielä pakottavia asioita valtuuston kokoontumiselle, mutta kun katsotaan kevättä pidemmälle, niin sellaisiakin voi tulla. Hallitus käsitteli tällä viikolla tilinpäätöksen ja valtuuston olisi käsiteltävä se lain mukaan kesäkuun loppuun mennessä. Näistä asioista ei toistaiseksi ole annettu poikkeusmääräyksiä.

Yksi esimerkki tilanteen vaikutuksista on 66 tonttia sisältävä Kiviojan kaava, joka oli tarkoitus päättää viime viikon valtuuston kokouksessa. Nyt kaavan hyväksyminen lykkääntyy ja samalla se vaikuttaa myös siihen, milloin ensimmäiset tontit saadaan myyntiin.

Uutista on päivitetty kaupunginhallituksen ensi maanantain kokousta koskevilla tiedoilla.

#