Paikallisuutiset

Boheemia maanläheisyyttä vastuullisella arvopohjalla – Ylivieskalainen Sari Viljamaa loi ystävänsä kanssa ekologisen tuoteperheen lapsille ja sisustajille

Ekologisuus, vastuullisuus, läpinäkyvyys, kestävyys. Näitä käsitteitä vilisee ylivieskalaisen muotoilijan Sari Viljamaan puhe, kun hän innostuneena kertoo Kaare Living -tuotteista. Niitä hänen sekä lapsuudenystävän, ympäristökasvattaja Iina Tuomivaaran perustama yritys valmistaa ja markkinoi.

– Kaare Living on brändiverkkokauppa. Suunnittelemme ja valmistamme tuotteet pääosin itse. Lisäksi meillä on Liettuassa tarkoin valitut pellavatuotteiden valmistajat. Ne ovat pieniä ja vastuullisia yrityksiä, joista tiedämme, että arvopohja on kunnossa, Sari Viljamaa kertoo.

Tuotanto halutaan asiakkaalle läpinäkyväksi niin, että joka tuotteen alkuperän ja valmistuspaikan voi jäljittää. Ylivieskassa on Sari Viljamaan studio sekä pieni esittelyhuone.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Muotoilija Sari Viljamaa tekee Kaaren tuotesuunnittelua Ylivieskassa.
Muotoilija Sari Viljamaa tekee Kaaren tuotesuunnittelua Ylivieskassa. Kuva: Kaare Living

Tuotevalikoima koostuu lähinnä lasten leluista ja muista tarvikkeista sekä pienistä sisustustuotteista ja -tauluista. Hittituote on pellavainen leikkimatto, joka sopii niin pienten kuin vähän isompienkin lasten tai vaikka lemmikin touhualustaksi. Sitä on myyty kaikkialle maailmaan.

– Pellavaa käytämme, koska puuvillan tuotanto kuormittaa luontoa huomattavasti enemmän, Sari Viljamaa mainitsee.

Ylivieskassa valmistetaan muun muassa käsityöt sekä käsinpainetut taidevedokset.

Muotoilija Sari Viljamaa signeeraamassa käsinpainettua taidejulistetta.
Muotoilija Sari Viljamaa signeeraamassa käsinpainettua taidejulistetta. Kuva: Kaare Living

– Kaikki pehmolelumme valmistetaan omasta tuotannostamme syntyvästä leikkausjätteestä Zero waste -periaatetta hyödyntäen, Sari Viljamaa mainitsee.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Myös pakkaukset tehdään biohajoavista materiaaleista. Muovia niihin ei käytetä.

Sari Viljamaa kertoo toteuttavansa unelmaansa yrittäjänä.

– Koen merkitykselliseksi sen, että voi tuottaa ekologisia ja vastuullisia tuotteita. Ja olihan tällaiselle myös tilausta, koska yhä useampi ajattelee samoin.

Varsinkin muualla Euroopassa vastuullisen kuluttamisen trendi on vahva ja kasvaa nopeasti. Joka kymmenes Kaare Living -tuote menee jo ulkomaille.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Myös yrityksen perustaminen kypsyi kansainvälisissä tuulissa. Ystävykset tekivät maailmanympärysmatkan vuonna 2009.

– Otimme vaikutteita ja inspiraatiota monelta suunnalta. Maanläheinen tyyli rakentui reissun myötä. Suomessa epätyypillinen rohkea värien käyttö on myös perua sieltä, Sari Viljamaa kertoo.

Väli- ja Etelä-Amerikka sekä Afrikka ovat selvästi aistittavissa tuotteiden väri- ja muotokielessä.

– Maanläheistä, mutta samalla boheemia ja rohkeaa. Ei sitä mustavalkoista, Sari Viljamaa luonnehtii.

Muotoilija Sari Viljamaa suunnittelee ekologisia ja kestäviä leluja, tarvikkeita ja sisustustuotteita lastenhuoneeseen.
Muotoilija Sari Viljamaa suunnittelee ekologisia ja kestäviä leluja, tarvikkeita ja sisustustuotteita lastenhuoneeseen. Kuva: Kaare Living

Verkkokaupan ohella tuotteita on myynnissä muutamilla pienillä jälleenmyyjillä Saksassa, Sveitsissä ja Ranskassa.

Jo noin vuosi ennen yrityksen perustamista mallistoa esiteltiin Instagramin kautta suurelle yleisölle. Mallisto kehittyi yleisön palautteen avulla.

– Somessa pitää olla aktiivinen koko ajan. Asiakaskuntaan pidetään kontaktia ja sitä kasvatetaan siellä.

Kummallakin yrittäjällä on neljä lasta. Lapsille tarkoitetut tuotteet testataankin "kotilaboratoriossa", jotta ne varmasti kestävät perhearkea. Puolikin vuotta oman perheen käytössä varmistaa, että kyse ei ole tusinatuotteesta.

Lastenhuoneen tuotteet testataan "kotilaboratoriossa".
Lastenhuoneen tuotteet testataan "kotilaboratoriossa". Kuva: Kaare Living

– Oikeastaan koko ajatus lähti siitä, miten ihmiset ovat kyllästyneet siihen, että lasten lelut ovat rikki heti oston jälkeisenä päivänä, Sari Viljamaa kertoo.

– Haluamme tehdä sekä käyttöä että aikaa kestäviä tuotteita. Sellaisia, jotka kestävät lastenlapsillemme. Siksi myös muotoilu on yksinkertaista ja ajatonta.

Niin materiaalit, valmistusmenetelmät kuin suunnittelukin tähtää pitkäikäisyyteen. Pellavatuotteiden ohella kaupan on kotimaisia puuleluja sekä taidejulisteita, jotka Sari Viljamaa itse on maalannut.

Kalastuspeli käytössä.
Kalastuspeli käytössä. Kuva: Kaare Living

Sari Viljamaa

Lähtöisin Kouvolasta ja asuu Ylivieskassa, mistä aviomies on kotoisin. Neljän lapsen äiti.

Valmistunut muotoilijaksi Lahden Muotoiluinstituutista 2012. Työskennellyt aiemmin Nivalassa huonekaluliike Laatukalusteessa sisustussuunnittelijana.

Verkkokauppayritys Kaare Livingin toinen omistaja ja yrittäjä. Kumppanina yrityksessä on ympäristökasvattaja Iina Tuomivaara. Sari suunnittelee ja toteuttaa ja Iina hoitaa kumppanuus- ja bisnespuolta.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä