Paikallisuutiset

Hamstraus tyhjensi myös Ylivieskan hypermarketien hyllyjä, "Ilmiö tuli puskista" - Tavaroiden saatavuus alkoi palautua heti maanantaina

Ylivieska

Ylivieskan Citymarket kohtasi ruoan hamstrauksen viime torstaista sunnuntaihin, kun paikallisesti yhä useamman ihmisen käsitys koronavirustilanteesta alkoi muuttua. Kauppias Olli Koivisto arvioi, että normaaliin viikonvaihteeseen myynti ehkä jopa tuplaantui.

– Myynti lähti kasvamaan torstaina ja jatkui erityisen kiivaana perjantaina, kauppias Koivisto kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Osa tuotehyllyistä tyhjeni vääjäämättä. Tonnikalasäilykepurkit myytiin, jauhelihahyllyt tyhjenivät, osa kanatuotteista loppui, samoin pastatuotteita myytiin loppuun. Vessapaperit katosivat kaupasta. Leivänmyynti oli kiivasta. Lauantaina ja sunnuntaina myynti alkoi jo sitten tasoittua, kun tavarakin oli vähentynyt.

– Meillä oli tavaraa varattuna tavallista enemmän, koska meillä oli menossa Mammuttipäivät. Odotimme näiden kampanjapäivien vuoksi muutenkin normaalia suurempaa myyntiä. Siihen ei osattu varautua, että median ja somen kertomukset hamstraamisesta muualla laukaisevat sellaisen ruoan ostamisen varastoon kuin mitä nähtiin.

Mammuttipäivien myyntien keskinäisessä vertailussakin puhuttiin 30 prosentin kasvusta.

– Vessapaperin hamstraamiseen lienee ollut syynä uutisointi ulkomailta, että siellä vessapaperi on loppumassa. Ajateltiin, että niin voi käydä Suomessakin. Täällä vessapaperin saattavuus tulee kuitenkin olemaan hyvä, Koivisto toteaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tavarojen saatavuus alkoi palautua ennalleen Ylivieskan Cittarissa jo heti maanantaina. Esimerkiksi jauhelihaa oli jo aamupäivästä taas hyllyissä, tiettyjä tonnikalamerkkejä sai ja vessapaperia oli vuoreksi asti. Tiettyjen pastojen osalta myytiin vielä maanantaina eioota. Käsidesiä ei ole myynnissä.

– Tavaramäärät saadaan pääosin ennalleen alkuviikon aikana. Joidenkin yksittäisten tuotemerkkien saatavuudessa voi olla vielä alkuviikonkin jälkeen viivettä. Keskolla on kuitenkin hyvät varastot ja tilanne on siis tasoittumassa.

Kauppias Olli Koivisto haluaa muistuttaa, että ruokakaupat ovat auki nyt poikkeustilannetta elävässä Italiassakin, joten ruokakaupat ovat jatkamassa toimintaansa myös Suomessakin. Ja ruokatavara tulee siis Suomessa riittämään.

– Kun ihmiset saivat nyt varastonsa täytettyä, kaupankäynti tulee jatkumaan normaaliin tahtiin, hän arvioi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ihmisten ostoskäyttäytymistä seurataan ja siihen reagoidaan.

– Lounassalaattien ottimia vaihdetaan tiuhaan. Katsomme, miten tilanne siinä kehittyy.

Citymarketin henkilöstöä on ohjeistettu kaupparyhmästä tulevilla ohjeilla. TavaratalopäällikköJarmo Koskenkorva kertoo, että muun muassa käsihygieniasta pidetään huolta. Kassatyössä on mahdollista käyttää hanskoja, niiden käyttö on kuitenkin vapaaehtoista.

Citymarketin asiakaspalvelupäällikkö Pirjo Mäki-Maunus kertoo, että tunnelmat ovat olleet niin henkilöstöllä kuin asiakkailla rauhalliset. Mitään paniikkia ei ole ollut.

– Silloin kun asiakkaat täyttivät varastojaan, se näkyi vain tavallista isompina ostoksina ei minään muuna. Perjantaina asiakkaita oli jo aamusta ovella, ja päivästä tuli viikonlopun vilkkain.

Ruoan verkkokauppa on saanut Ylivieskan Prismassa lentävän lähdön. Prismanjohtaja Marko Jylhä kertoo, että noutokaappien aikaikkunat ovat täyttyneet asiakkaiden tilauksista.

– Sitä emme osaa sanoa, johtuuko ruoan verkkokaupan hyvä myynti koronasta vai siitä, että ostosten kerääminen on ollut kampanja-aikana maksutta.

Prismassa nähtiin viikonvaihteessa myös tavallisen ruokakaupan puolella hamstrausta.

– Hamstraus alkoi torstaina iltapäivällä, ja se tuli niin sanotusti aivan puskista, Jylhä toteaa.

Ylivieskan Prismassa niin ikään hyllyjen uusi täyttäminen alkoi heti maanantaina.

– Yksittäisten tuotemerkkien saamisessa on viivettä.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä