Paikallisuutiset

Huumeongelmien vuoksi potilaita viikoittain Oulaskankaalla – Käyttäjät nuoria aikuisia ja suurin osa miehiä

Oulaskankaan yhteispäivystyksen ylilääkäri Anu Tuomikoski pitäisi neulojen vaihtopisteitä tarpeellisina.
Oulaskankaan yhteispäivystyksen ylilääkäri Anu Tuomikoski pitäisi neulojen vaihtopisteitä tarpeellisina. Kuva: Arkistokuva Elina Paavola

Nuoria huumeiden ongelmakäyttäjiä on enemmän kuin koskaan aikaisemmin Suomessa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoo, että huumeita ongelmallisesti käyttävien 15–24-vuotiaiden määrä on kasvanut. Ongelmakäytöllä tarkoitetaan sitä, että käytöstä on aiheutunut vakavia terveydellisiä ja sosiaalisia haittoja.

Yleisintä amfetamiinien ja opioidien ongelmakäyttö on 25–34-vuotiailla. Nuoremmista eli 15–24-vuotiaista, amfetamiineja ja opioideja käyttää 1,1–1,4 prosenttia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Suomessa on amfetamiineja ja opioideja ongelmallisesti käyttävien 15–24-vuotiaiden sukupolvi, joka on suurempi kuin koskaan aikaisemmin. Heidän määränsä on lähentynyt sekä 25–34-vuotiaiden että 35–44-vuotiaiden ongelmakäyttäjien määrää, kun se aiemmin ollut selvästi matalampi, sanoo erityisasiantuntija Sanna Rönkä THL:stä.

Huumeita ongelmallisesti käyttävistä suurin osa eli 72 prosenttia on miehiä. Eniten amfetamiinien tai opioidien ongelmakäyttäjiä on Etelä-Suomessa ja vähiten Pohjois-Suomessa.

Arviot perustuvat Duodecim-verkkolehdessä juuri julkaistuun tutkimukseen.

Ongelmakäytön yleistyminen lisää sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen tarvetta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Hoitoon pääsyn kynnystä tulisi madaltaa ja uusia palveluja huumeiden käyttäjille, kuten valvottuja huumeiden käyttöhuoneita, tulisi harkita, Rönkä sanoo.

Oulaskankaan yhteispäivystyksessä nähdään selvästi huumeiden aiheuttamien ongelmien lisääntyminen.

Näissä merkeissä potilaita tulee yhteispäivystykseen viikoittain, ja osa heistä on ennestään tuttuja. Tapaukset ajoittuvat pitkälti viikonloppuihin ja yöaikaan.

YlilääkäriAnu Tuomikoski sanoo, että kannabiksen käyttö on lisääntynyt, mutta myös suonensisäisiä huumausaineita on alueella käytössä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kannabis ja amfetamiini ovat yleisimmät. Lisäksi käytetään opiaatteja, ja lääkkeiden, huumeiden ja alkoholin sekakäyttöä esiintyy. Pääasiassa huumeiden aiheuttamien ongelmien kanssa päivystykseen tulevat potilaat ovat nuoria aikuisia ja suurin osa miehiä. Alaikäisillä voi olla huumekokeiluja, mutta yläkouluikäisillä alkoholi on suurempi ongelma.

Tuomikoski toteaa, että piikittävillä huumausaineiden käyttäjillä on ihoinfektioita ja paiseita, jotka tarvitsevat toisinaan kirurgista hoitoa. Lisäksi huumausaineisiin liittyviä oireita ovat muun muassa muut tulehdukset, myrkytystilat ja psykoosi.

Anu Tuomikoski ei ole perehtynyt siihen, tulisiko Suomessa olla valvottuja huumeiden käyttöhuoneita, mutta hän pitää neulojen vaihtopisteitä tarpeellisina.

– Jos puhtaita välineitä olisi saatavilla, se voisi vähentää likaisten neulojen aiheuttamia ihotulehduksia ja vähentää tautien leviämistä.

Päivystykseen aineissa tulevaa potilasta hoidetaan muiden potilaiden tavoin, mutta huumehaitoista kärsivien potilaiden hoito on haastavaa.

– Potilas tulee usein fyysisesti huonossa kunnossa tulehdustilanteesta, myrkytystilasta tai vierotusoireista johtuen, ja voi tarvita vuodeosastohoitoa. Osa potilaista voidaan hoitaa terveyskeskuksen vuodeosastolla, mutta jatkohoitopaikkaa ratkaistaessa on ennakoitava mahdolliset äkilliset voinnin muutokset, kuten vierotusoireet ja harhat. Psykoosissa olevan potilaan tilanteessa konsultoidaan psykiatrista yksikköä ja voidaan lähettää sinne jatkohoitoon, jos fyysinen vointi sen sallii. Vaikeissa myrkytyksissä ja infektioissa jatkohoitopaikka on Oulun yliopistollisessa sairaalassa.

Pyritäänkö huumausaineita käyttävän ongelmiin puuttumaan laajemmalla ammatillisella yhteistyöllä eli terveydenhuollon lisäksi sosiaalitoimen ja poliisin voimin?

– Poliisi kutsutaan paikalle, jos siihen ilmenee tarvetta. Jos potilas päätyy vuodeosastolle, voivat sosiaalitoimen palvelutkin tulla kysymykseen. Psykiatrisen sairaanhoitajan tuki on saatavilla heti akuuttitilanteessa päivystyksessä, jos potilas on niin hyväkuntoinen, että pystyy juttelemaan ja ottamaan avun vastaan.

Ylilääkäri Anu Tuomikoski toteaa, että alueellisesti pitäisi tiedostaa se, että huumeita liikkuu ja niitä tuodaan tänne myös muualta.

– Se on ihan realismia, että huumeita käytetään myös täällä. Ei voi ajatella, että maaseutu on mikään lintukoto tässäkään suhteessa.

Huumeiden käyttö kasvussa

Kaikkiaan Suomessa arvioidaan olleen 31 100–44 300 amfetamiineja ja opioideja ongelmallisesti käyttävää vuonna 2017.

Edelliseen arvioon verrattuna ongelmakäyttäjien määrä on kasvanut noin puolitoistakertaiseksi. Vuonna 2012 ongelmakäyttäjiä arvioitiin olleen noin 18 400–30 200.

Suora vertailu on kuitenkin hankalaa, sillä eri vuosien tutkimukset on tehty osin eri tavoin.

Sekä nyt julkaistu tutkimus että muut tutkimustulokset tukevat kuitenkin tulosta, jonka mukaan amfetamiineja tai opioideja ongelmallisesti käyttävien määrä lisääntyi Suomessa 2010-luvulla.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL)

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä