Paikallisuutiset

Kallio palkkaa henkilökuntaa – Uudella varahenkilöstöyksiköllä sujuvuutta hoitotyön sijaisuuksiin Ylivieskassa

Pilottivaiheen jälkeen toiminta laajenee vähitellen koko Kallioon

Peruspalvelukuntayhtymä Kallio perustaa uuden varahenkilöstöyksikön ja on parhaillaan rekrytoimassa siihen henkilökuntaa. Keväällä aloittava yksikkö tulee helpottamaan vuodeosastojen ja palvelutalojen hoitotyön sijaisuuksien järjestelyjä. Kallion kotihoidon puolella on jo toimiva resurssipooli vastaamassa siellä sijaistarpeisiin.

Kallion palvelupäällikkö Janne Nikula ja varahenkilöstöyksikön esimies, osastonhoitaja Hilkka Suni ovat tyytyväisiä, että avoimiin lähihoitajien ja sairaanhoitajien toimiin tuli paljon hakemuksia.
Kallion palvelupäällikkö Janne Nikula ja varahenkilöstöyksikön esimies, osastonhoitaja Hilkka Suni ovat tyytyväisiä, että avoimiin lähihoitajien ja sairaanhoitajien toimiin tuli paljon hakemuksia. Kuva: Pirjo Kunelius

Uuteen varahenkilöstöyksikköön ei Kallio tarvitse lisärahaa, vaan toiminta organisoidaan sijaisjärjestelyihin varatuilla määrärahoilla.

Yksikön toimintaa testataan ensin Ylivieskan kuudessa yksikössä, joista toimintaa tullaan vähitellen laajentamaan Kallion alueen muihin kuntiin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Sijaisia tarvitaan sekä lyhyt- että pitkäaikaisiin sijaisuuksiin. Tällä varahenkilöstöllä vastataan erityisesti lyhytaikaisiin eli 1–3 päivän sijaisuuksiin, palvelupäällikkö Janne Nikula sanoo.

Varahenkilöstöyksikön esimies, osastonhoitajaHilkka Suni toteaa, että uusi yksikkö tuo sujuvuutta sijaisuuksien järjestelyihin.

Varahenkilöstöyksikön esimies, osastonhoitaja Hilkka Suni arvioi, että Ylivieskan pilottivaihe kestää loppuvuoteen, jonka jälkeen arvioidaan, miten toimintaa jatketaan ja laajennetaan.
Varahenkilöstöyksikön esimies, osastonhoitaja Hilkka Suni arvioi, että Ylivieskan pilottivaihe kestää loppuvuoteen, jonka jälkeen arvioidaan, miten toimintaa jatketaan ja laajennetaan. Kuva: Pirjo Kunelius

– Varahenkilöstöyksikkö on erityisesti esimiesten työtä helpottava työkalu. Yleensä henkilöstöpoistumiin joudutaan soittelemaan tutuille sijaisille "reserviin", kuka heistä voisi tulla töihin.

Aluksi varahenkilöstöyksikkö toimii manuaalisti eli sijaista tarvitsevan vuodeosaston tai palvelutalon esimies ilmoittaa Sunille, että heiltä puuttuu esimerkiksi aamuvuorolainen ja Suni järjestää sijaisen paikalle yksikön hoitajista.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Myöhemmin on tarkoitus siirtyä sähköiseen järjestelmään, joka automaattisesti ohjaa pyynnön vuorossa olevalle varahenkilöstöyksikön hoitajalle.

Varahenkilöstöyksikköön rekrytoidaan alkuvaiheessa kymmenen lähihoitajaa ja kaksi sairaanhoitajaa vakituisiin, toistaiseksi voimassaoleviin työsuhteisiin.

Pilottivaiheessa testataan, onko laskennallinen henkilöstömäärä riittävä ja samalla yksikössä hiotaan toimintaa kokemusten pohjalta.

Suni on hyvillään, että perjantaina päättynyt hakuaika tuotti enemmän hakemuksia kuin mitä tässä vaiheessa on työpaikkoja tarjolla. Julkiseen hakuun tuli hakemuksia sekä Kallion ulkopuolelta että sisältä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Työhakemuksia tuli kaiken ikäisiltä hoitotyön ammattilaisilta. Oma houkuttimensa on se, että varahenkilöstöyksikön työntekijät työskentelevät kaksivuorotyössä, kun yksiköissä tehdään yleensä kolmivuorotyötä. Toki viikonlopun työvuoroja on normaalisti, mutta yötyö jää puuttumaan, Suni sanoo.

Varahenkilöstöyksikön monessa kohteessa työskentelevien hoitajien palkkaus on hieman parempi kuin pelkästään yhdessä hoitotyön yksikössä työskentelevällä hoitajalla.

– Palkkaa maksetaan työn vaativuuden mukaan ja se on linjassa muualla vastaavissa tehtävissä työskentelevien hoitajien palkkatasoon.

Hilkka Suni arvioi, että hakijoita haastatellaan maaliskuun aikana, jonka jälkeen tehdään valinnat. Hoitajia perehdytetään "talon tavoille" eri työkohteissa sen mukaan, kun he pääsevät irtautumaan aikaisemmista työ- tai muista velvoitteistaan.

Pilottivaiheessa mukana ovat Ylivieskan vuodeosastot sekä tehostetun palveluasumisen yksiköt Ylivieskassa eli Sipilä, Kotikartano 2, Ratapuiston palvelukoti sekä Ylivieskan hoiva.

– Jokaiselle työntekijälle laaditaan kolmen viikon pysyvä työvuorolista, jonka mukaan he ovat joko aamu- tai iltavuorossa. Heitä ei kutsuta vapaapäivältä töihin. Työntekijät työskentelevät kotiyksikössään, ellei heitä tarvita sijaistamaan muualle tai toki tarve voi olla omassa yksikössäkin, Hilkka Suni kertoo.

Janne Nikula toteaa, että mikäli varahenkilöstöyksikkö toimii odotetulla tavalla ja työntekijämäärä on määritelty oikein, niin työntekijälle tulee vain vähän kotiyksikköpäiviä ja he ovat tekemässä sijaisuuksia.

Suni toteaa, että osa hoitotyöntekijöistä haluaa työskennellä samassa yksikössä koko ajan, mutta toiset haluavat vaihtelua ja sitä varahenkilöstöyksikkö tarjoaa.

Varahenkilöstöyksikössä saa käyttää ammattiosaamistaan laajasti; vuodeosastolla potilasvaihtuvuus on suurta, potilaat ovat eri-ikäisiä ja hoidettavien sairauksien kirjo on laaja. Palveluasunnoissa hoidetaan myös sairauksia, mutta asukkaiden terveydentila on vakaampi.

Ylivieskan pilottikokeilun jälkeen toimintaa on tarkoitus laajentaa Kalliossa ensin Nivalaan, jonne luodaan oma varahenkilöstöyksikkö.

Palveluasumisyksiköt ovat myös Sievissä ja Alavieskassa. Nikula toteaa, että pilotin aikana harkitaan, millä tavoin Sievin ja Alavieskan varahenkilöstö järjestetään.

Suni linjaa, ettei ole järkevää ajeluttaa hoitajia paikkakunnalta toiselle. Janne Nikula toteaa, että se tulee kysymykseen vain joissain poikkeusoloissa, kuten esimerkiksi laajemman epidemian takia.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä