sunnuntai 27.11.2022 | 04:54
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Väkivalta- ja omaisuusrikosten määrä kasvoi Oulun poliisilaitoksen alueella – Seksuaalirikoksia peräti neljännes edellisvuotta enemmän

Seppo Kangas
Pe 7.2.2020 klo 13:27

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Viime vuonna Oulun poliisin tietoon tulleita rikoksia ja rikkomuksia kirjattiin huomattavasti edellisvuotta vähemmän, mutta sitä selittää suurelta osin viive liikennerikosten ja -rikkousten tilastoinnissa. Väkivalta- ja omaisuusrikosten määrä kuitenkin kasvoi.

Jokilaaksojen alue on mukana Oulun poliisilaitoksen tilastoissa. Sitä ei tilastoinnissa ole eritelty.

Erityisen paljon lisääntyivät seksuaalirikokset, yli 25 prosenttia. Niitä tuli poliisin tietoon 382 kappaletta. Raiskausten määrä kasvoi yli 45 prosentilla edellisvuodest. Poliisin tietoon tuli 45 tapausta enemmän kuin vuonna 2018.

Lapsen seksuaalisia hyväksikäyttöjä ilmoitettiin 27 kappaletta enemmän kuin edellisvuonna (+20,8 prosenttia). Seksuaalisia ahdisteluja kirjattiin huomattavasti vähemmän kuin edellisvuonna.

Yhteensä 283 seksuaalirikoksessa rikoksesta epäilty oli poliisin tiedossa, joista 82 oli ulkomaalaisia. Ulkomaalaisten osuus kaikissa seksuaalirikoksissa oli poliisilaitoksen alueella noin 29 prosenttia, kun se edellisvuonna oli 25 prosenttia.

Raiskausrikoksista epäiltyjä ulkomaalaisia oli 54 ja edellisenä vuonna 21. Raiskauksesta epäillyistä viime vuonna oli ulkomaalaisia 45 prosenttia kun osuus edellisenä vuonna oli noin 29 prosenttia.

Väkivaltarikoksia kirjattiin noin viisi prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. Suurin osa on pahoinpitelyjä.

Törkeimpien väkivaltarikosten määrä kuitenkin väheni huomattavasti. Oulun poliisilaitoksen ja Keskusrikospoliisin yhteistyöllä on useita rikollisia voimatoimijoita saatu vankilaan.

Apulaispoliisipäällikkö Arto Karnarannan mukaan suuri osa törkeimmästä väkivallasta ovat usein kytköksissä huumausainekauppaan liittyvään väkivaltaiseen velanperintään. Varkauksien kasvu selittyy suurelta osin samalla asialla.

Henkirikoksia yrityksineen Oulun poliisilaitoksen alueella tapahtui 32 kun määrä oli edellisvuonna 47. Toteutuneita henkirikoksia tapahtui neljä, kun määrä vuonna 2018 oli kuusi. Törkeitä pahoinpitelyjä Oulun poliisin tietoon tuli 16 kappaletta vähemmän kuin edellisvuonna.

Omaisuusrikoksia poliisin tietoon tuli runsaat 1 400 kappaletta enemmän kuin vuonna 2018 (+ 9,2 prosenttia). Suurin osa kielteisestä kehityksestä selittyy petosten ja erilaisten varkausrikosten määrän merkittävällä kasvulla.

Erilaisia petoksia Oulun poliisin tietoon tuli 430 kappaletta enemmän kuin edellisvuonna. Uutena ilmiönä ovat nousseet erilaiset sijoitushuijaukset sekä rakkaus- ja toimitusjohtajapetokset.

Oulun poliisin tietoon tuli viime vuonna yhteensä noin 2 050 huumausainerikosta, jossa on edellisvuoteen verrattuna kasvua lähes 15 prosenttia. Näistä huumausaineiden käyttörikoksia oli 1 460 kappaletta, kun määrä vuonna 2018 oli runsaat 1 220 (+ 19,5 %).

Törkeitä huumausainerikoksia Oulun poliisi paljasti viime vuonna 30 kappaletta, kun määrä vuotta aiemmin oli 12 kappaletta suurempi. Voimakas panostaminen rikollisiin voimatoimijoihin näkyy myös törkeän huumerikollisuuden määrässä.

#